Két évtized után került vissza a könyvtárba

21 évig bolyongott a szakácskönyv, míg végre "hazatalált"

21 évvel ezelőtt kölcsönözték ki a szakácskönyvet, ami akkoriban még újdonságnak számító táplálkozási tanácsokat tartalmazott, és úgy tűnik, a receptek nagyon tetszhettek az olvasónak, mert mostanáig vissza se akarta vinni.

2014.03.11 08:29ma.hu


Minden háziasszony tudja, hogy egy jó szakácskönyv kincset ér, és ha valaki rábukkan egy ilyenre, azt többet már ki se akarja adni a kezéből. Alighanem valami ilyesmi történhetett bő 21 évvel ezelőtt, amikor valaki besétált egy kansasi könyvtárba és felfedezte a polcon "A sokoldalú gabona és az elegáns bab: a világ legegészségesebb ételeinek celebjei" című, akkoriban még erősen reformernek számító receptgyűjteményt. A könyv mintegy 300 receptet tartalmaz a világ minden tájáról, megjelenése pedig egybeesett az egészséges főzés iránti fellángolással Amerikában.

A könyvet 1992. szeptember 24-én kölcsönözték ki, aztán valahogy nyoma veszett, egy idő után már a könyvtár sem próbálta kideríteni, megvan-e még valahol. Hogy mi történt azóta a gabonákkal és a babokkal, nem tudni, a könyvtár szóvivője szerint valószínűleg csak rossz helyre tehette a kölcsönző a kötetet, és csak mostanában akadt újra a kezébe. Persze az is elképzelhető, hogy eddig tartott mind a 300 ételt sorban elkészíteni.

A feledékeny könyvtárlátogató mindenesetre nem is járt olyan rosszul: a késve visszavitt könyvek után járó maximális büntetés 1992-ben 3 dollár volt, és mostanra is csupán 4 dollár 50 centre emelkedett, ennyit kellett pótdíjként lerónia - számolt be a News13 című amerikai hírhonlap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.