Botrányos tudatlanság övezi a vallási írást

Bibliai sötétség: nem, Superman nem abban a könyvben szerepelt!

Sokkolta egy felmérés készítőit, amikor kiderült, hogy minden negyedik felnőtt azt hiszi, Superman bibliai hős volt, ellenben Ádámról és Éváról még csak nem is hallottak. Vigasztaló, hogy nem magyar felmérésről van szó.

2014.02.07 07:29ma.hu

Elkeserítő megállapításra jutott a brit Bible Society nevű szervezet, amikor arra kereste a kérdést, hogy mennyire tájékozottak a felnőttek a Biblia történeteivel kapcsolatban. A felmérés talán egyik legdöbbenetesebb eredménye, hogy minden negyedik megkérdezett úgy emlékezett, hogy Superman nevével a szent írásban találkozott, Ádámról és Éváról viszont még csak nem is hallott. A megkérdezettek negyede Harry Potter említésekor is azt felelték, hogy eredetileg bibliai személy volt - számolt be a kutatás eredményeiről a Daily Mirror.

Nem, ő nem halt meg a bűneinkért...

Az angliai hitoktatás hiányosságaira világított rá az is, hogy az emberek több mint fele egészen addig nem ismeri József történetét, amíg nem nézte meg a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalt, vagy ha látják is, nem tudják, hogy egy bibliai történet volt a zenés darab alapja. Tízből hatan nem ismerik az 5000 éhező megvendégeléséről szóló történetet, négyből hárman nem tudták, mi köze volt Dánielnek az oroszlán barlangjához, de ennél is sokkolóbb, hogy 10-ből kilencen soha nem hallottak Salamon királyról és az ő bölcsességéről.

A Biblia Társaság úgy véli, a szülőket kellene motiválni, hogy többet olvassanak szent történeteket a gyermekeiknek, és lépéseket kell tenni a nyitás érdekében, hogy az új generáció mellett a szüleik is megismerjék az inspiráló történeteket, amelyek Sir Andrew Motion egykori költő szerint "elengedhetetlenek ahhoz, hogy megértsüka múltat és gazdagítsuk a jelent". "Bőven van tennivalónk" - fogalmazott Dr. Richard Chartres, London püspöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.