Nem szólt a nagypapa, hogy baj van

Focilabdányira nőtt a hererákja, de "nem akart felhajtást"

Focilabdányi méretű daganat növekedett egy nagypapa heréjében, ám az idős férfi mégsem fordult orvoshoz, csak amikor már szemmel látható volt a duzzanat. Azt mondja: nem akart felhajtást.

2014.06.25 09:29ma.hu

Szó nélkül hagyta, hogy a rákos daganat a herezacskójában focilabda méretűre növekedjen, az egykor hentesként dolgozó nyugdíjas nagypapa csak akkor fordult orvoshoz, amikor ruháival már nem tudta leplezni a nyilvánvaló dudort és gyerekei szinte ráparancsoltak, hogy vizsgáltassa ki magát. A 83 éves liverpooli Bob Day azt mondta, észrevette korábban is, hogy nagyobb lett a heréje, de halogatta az orvos felkeresését, mert nem szereti a nagy felhajtást. "Nem éreztem fájdalmat, különben már valószínűleg korábban elmentem volna. De még mindig kertészkedek és minden mást a szokásos módon végzek el" - magyarázta.

A férfi gyermekeinek, Jennifernek és Stephennek nemcsak a kitüremkedés szúrt szemet, hanem azt is aggasztónak találták, hogy Day csak nagy küzdelmek árán képes ébren maradni a székében. Ezért ragaszkodtak az orvosi vizsgálathoz, amelytől az öregúr lánya szinte rettegett, mert arra számított, hogy a daganat mérete alapján azt fogják neki mondani: "túl késő, már semmit sem tehetünk". Ám nagy megnyugvására nem így volt: bár a szövettan is megerősítette, hogy a 4 kilós tumor rosszindulatú volt, de sikerült az utolsó sejtig eltávolítani.

A daganatot múlt karácsonykor fedezték fel, a műtétre pedig februárban került sor, de mára teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy Day teljesen "tiszta". "Ha azt mondják, rákod van, azt gondolod, itt a vég, pedig ma már az embereket meg lehet gyógyítani a rákból" - ismerte be az 54 éves Jennifer. A sebész, aki az operációt elvégezte a Royal Liverpool Kórházban, hozzátette, hogy a daganat könnyen átterjedhetett volna Bob tüdejére is, ami viszont már valóban végzetes is lehetett volna. "Nagyon fontos, hogy időben észrevették" - tette hozzá, bár azt nem mondták el, hogy mennyi idő alatt nőtt ilyen durva méretűre a tumor.

A nagypapa mindenesetre azt mondta, ma már azt kívánja, bárcsak korábban elment volna a vizsgálatra. "Ha talál egy csomót, ne féljen elmenni az orvoshoz. Bolond voltam, és most már tudom, hogy korábban kellett volna mennem. Nem kell megijedni, és a kórházban mindenki olyan megnyugtató volt. Most már teljesen jól vagyok, és ez egy új életet adott nekem" - idézte szavait a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.