Két hónapot kaptak ajándékba

Elsőre elrontották, most sikerült kivégezni az elítélteket

Két extra hónapot kapott az élettől még három halálraítélt, akiknek a kivégzését azért halasztották el áprilisban, mert az első kivégzett szívrohamot kapott az új injekció beadása közben.

2014.06.18 09:29ma.hu

24 óra leforgása alatt három elítéltet végeztek ki Amerikában, akiknek a halálos ítélet végrehajtását április óta halasztották. Az elítéltek azért kaptak két hónapot "ajándékba" az élettől, mert nem sokkal azelőtt vezettek be egy újfajta, nem nyilvános összetételű injekciókombinációt, de az első kivégzés nem úgy sült el, ahogy tervezték: a rabnak nem megfelelően adták be a vénájába a mérget, és ő mintegy 40 perccel az eljárás kezdete után szívrohamot kapott és abba halt bele. Az eset nagy port vert fel, a kivégzést vezető orvos szerint ugyanis az elítélt vénája szétrepedhetett a 3 komponensű injekciósorozattól, ezért a kivégzést leállíttatta, de Clayton Lockett bő fél óra múlva mégis meghalt.

A váratlan incidens miatt törölték egy másik rab kivégzését, akinek mindössze két órával később adták volna be az injekciót, valamint további két rab is mostanáig várta a kivégzését. Az oklahomai injekcióról csak annyit lehet tudni, hogy a három összetevő - nyugtató, altató és kálium-klorid - önmagában nem halálos, de együttesen már azok. A méreganyagokat gyártó cégek ugyanis néhány hónapja leállították a szállítást az Egyesült Államokba, tudván, hogy a szereket kivégzéshez használnák. Ugyanezen okból nem hozzák nyilvánosságra a hatóságok azoknak az anyagoknak a pontos listáját, amelyeket most használtak.

Fotó: freedigitalphotos.net/Baitong333

A most kivégzett rabok közül az 59 éves Marcus Wellons volt az első, aki Georgia államban kedden késő este kapta meg az injekciót, keleti idő szerint 23:56-kor következett be a halál, és a sajtóbeszámolók szerint a kivégzés komplikációk nélkül zajlott. Egy órával később Missouriban John Winfield is megkapta a halálos koktélt, és a tervek szerint még szerda este Floridában végrehajtják a harmadik halálos ítéletet John Ruthell Henry ellen.

Wellonst még 1989-ben ítélték el nemi erőszak és gyilkosság miatt, amit a szomszédjában élő 15 éves India Roberts ellen követett el. Winfield a volt szerelmét, két gyermeke édesanyját akarta megölni, ám a nő a fejét ért három lövést túlélte, csak a szemét vesztette el, húga és egy épp náluk vendégeskedő barátnője azonban belehalt a támadásba. A floridai férfi esete bonyolultabb, jó ideje vitatják ugyanis, hogy értelmi fogyatékosnak számít-e vagy sem, ami befolyásolhatja az 1985-ben a felesége ellen elkövetett gyilkosság minősítését és ezáltal az ítéletet is.

Az áprilisi, balul elsült kivégzés után az államokban összesen kilencezer halálos ítélet végrehajtását függesztették fel vagy halasztották el bizonytalan időre - emlékeztetett a Huffington Post című lap internetes kiadása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.