Ment a huzavona

Utolsó pillanatban függesztették fel a gyilkos kivégzését

A 46 éves elítélt, Russell Bucklew 1996-ban agyonlőtte volt barátnőjének új élettársát, majd a 21 éves nőt elrabolta és megerőszakolta.

2014.05.21 08:56MTI
freedigitalphotos.net/Chuck Felix

Az amerikai legfelsőbb bíróság az utolsó pillanatban felfüggesztette egy gyilkosságért halálra ítélt férfi kivégzésének végrehajtását Missouri államban.

Samuel Alito bíró röviddel azután adta ki rendeletét, hogy egy fellebbviteli bíróság feloldotta a kivégzés végrehajtásának korábban egy háromtagú bírói testület által elrendelt tilalmát.

A 46 éves elítélt, Russell Bucklew 1996-ban agyonlőtte volt barátnőjének új élettársát, majd a 21 éves nőt elrabolta és megerőszakolta.

Az áldozat anyját felbőszítette a kivégzés végrehajtásának felfüggesztése. Russell ügyvédei azzal érveltek, hogy a méreginjekció, amellyel a kivégzést végre kell hajtani, olyan hatóanyagot tartalmazhat, amely egy vele született betegség miatt gyötrelmes kínokat okozna az elítéltnek. Márpedig az amerikai alkotmány tiltja az ilyen büntetést.

Az ügyvédek kérték a hatóságokat, hogy hozzák nyilvánosságra, milyen hatóanyagot fognak használni a méreginjekcióban, de ezt megtagadták tőlük. Russell esete azért keltett különös feltűnést, mert alig egy hónappal ezelőtt Oklahoma államban szívrohamban meghalt egy halálra ítélt, akinek már megkezdett kivégzési procedúráját vénájának szétrepedése miatt leállították.

Az elítéltbe egy vitatott összetételű méreginjekciót fecskendeztek, ez váltotta ki a gyötrelmes kínokat. Russell kivégzését helyi idő szerint szerdán délben kellett volna végrehajtani. Elvileg bármikor kivégezhetik, ha az összes jogi lehetőséget kimerítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.