Döntött a legfelső bíróság

Nem elég az IQ-tesztekre hagyatkozni a kivégzéseknél

2002-ben az amerikai legfelső bíróság megtiltotta a szellemileg visszamaradott elítéltek kivégzését, de az államokra bízta annak eldöntését, hogy ki minősül annak.

2014.05.28 07:42MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

Az amerikai legfelső bíróság úgy döntött, hogy kérdéses esetekben nem lehet pusztán az intelligenciatesztekre hagyatkozni annak eldöntésében, hogy egy halálraítélt szellemileg visszamaradottnak minősül, és ezáltal kivégezhető-e.

A testület 5-4 arányban határozott úgy kedden, hogy Florida és további néhány szövetségi állam nem hivatkozhat pusztán arra, hogy 70 pont feletti intelligenciahányados esetén egy elítéltnek nincs joga azt állítani, hogy szellemileg visszamaradott.

Anthony Kennedy bíró úgy fogalmazott, az IQ-tesztek nem pontosak, s azoknak az elítélteknek, akiknek eredménye a hibahatáron belül van, lehetővé kell tenni, hogy más bizonyítékát is adják szellemi képességeik hiányának.

A 70 pont széles körben elfogadott határa a szellemi visszamaradottságnak, de orvos szakértők szerint a teszt pontatlansága miatt akár 75 ponttal is lehet valaki visszamaradott. 2002-ben a legfelső bíróság megtiltotta a szellemileg visszamaradott elítéltek kivégzését, de az államokra bízta annak eldöntését, hogy ki minősül annak.

Kennedy szerint a szövetségi államoknak esélyt kell adniuk a raboknak arra, hogy kérdéses esetekben bizonyítsák, szellemileg elmaradottak. Samuel Alito bíró azonban a kisebbségbe került négy bíró nevében úgy fogalmazott, hogy a testületnek nincs bizonyítéka arra, hogy helytelen a 70 pont feletti eredményekre támaszkodni, így a szabályozás nem lehet alkotmányellenes.

A keddi döntés a 68 éves Freddie Lee Hall ügyével kapcsolatban született. A férfi ügyvédei szerint eredmények sora támasztja alá, hogy az elítélt szellemileg visszamaradott, noha az általa kitöltött tesztek többsége 70 pont feletti eredményt hozott.

A kétszeres gyilkos Hall több mint 35 éve van halálsoron. 1978-ban megölt egy hét hónapos terhes nőt és egy sheriff-helyettest. Az általa 1968 és 2008 között kitöltött kilenc teszt során Hall legalacsonyabb eredménye 60, a legmagasabb 80 pont volt, a legutóbbiak 69 és 74 pont közötti eredményeket hoztak. A férfi ügyének egy korábbi szakaszában egy bíró kijelentette, hogy Hall egész életében "szellemileg retardált" volt.

Az őt megvizsgáló szakértők szintén erre jutottak. "Freddie Lee Hall talán visszamaradott szellemileg, talán nem, de a törvény megköveteli, hogy lehetősége legyen bizonyítani az előbbit" - jelentette ki Kennedy, aki pszichiáterek és pszichológusok véleményével támasztotta alá szavait.

A szakértők szerint egyetértés van abban, hogy a teszteredményeken túl a pontos diagnózishoz felmérik többek közt azt is, hogy az illető képes-e a boldogulni a társadalomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.