Drog és elhízás nélkül is fiatalon halt volna

Elvis Presley magában hordozta a korai halált

Néhány hajszál DNS-vizsgálata alapján azt állítják az orvosok, hogy Elvis Presley-t a rajongók akkor is korán veszítették volna el, ha ő nem nyúl drogokhoz és nem hízik el: genetikailag kódolva volt a korai halála.

2014.03.25 15:04ma.hu

Amikor Elvis Presley halálhíre elterjedt, a rajongók összetörtek és nem akarták elhinni, hogy kedvencük ilyen korán távozott. Pedig az életmódját ismerve a végkifejlet egyáltalán nem volt sem meglepő, sem pedig váratlan: a sztár akkor már hosszú ideje a drogok rabja volt és a súlyos elhízása sem növelte az életben maradási esélyeit. Most azonban néhány orvoskutató azt állítja, hogy Elvis akkor is fiatalon távozott volna az élők sorából, ha nem teszi tönkre felelőtlenül a saját szervezetét.

Az egykori sztár néhány hajszálának genetikai elemzése során ugyanis kiderült, hogy Presley egy alattomos szívizom-betegségben, hipertrófiás kardiomiopátiában szenvedett, ami sok esetben felnőttkorban alakul ki, ám Elvis esetében öröklött volt. A szívfal izomzatának megvastagodásával járó kórnak ugyan számos tünete van, de azt senki nem tudhatja előre, hogy mikor következik be a hirtelen, szinte előjelek nélküli halál. A DNS-vizsgálatból kiderült friss eredmény tehát azt sugallja, hogy Elvisnek eleve elrendeltetett a korai halál - számolt be a Daily Mirror.

"Elvist és az orvosát egyaránt okolják a sztár korai haláláért. Eddig mindenki úgy vélte, hogy a túlzott evés vagy a túladagolt kábítószer ölte meg. Bár a szenvedélybetegségek hozzájárultak a halálához, az új bizonyítékok arra mutatnak, hogy Elvisnek hibás volt a génje, és a korai halála genetikailag kódolva volt számára" - mondta Mark Evans kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.