Csak lassan azzal a temetéssel!

Csodás feltámadások - avagy emberek, akik kijátszották a halált

Nem véletlen, hogy még nagyanyáink idejében is szokás volt több napig otthon felravatalozni a halottat, igaz, nem mindig a feltámadásra vártak a rokonok, de előfordul, hogy tényleg nem kell elsietni a temetést.

2014.03.11 11:57ma.hu

Anna Saville

Amikor John Harrison megkapta a rettegett telefonhívást a kórházból, hogy meghalt a felesége, elindult, hogy utoljára elbúcsúzzon tőle. Arra azonban egyáltalán nem számított, sőt, valósággal sokkot kapott a Leedsben élő férfi, amikor megfogta a halottnak vélt nő kezét, és az még mindig puha és meleg volt. Mint kiderült, a 71 éves asszonynak, akit a decemberben felfedezett leukémiája miatt kezeltek, még nem jött el az ideje. Hogy valóban csoda történt-e, vagy egyszerű orvosi hiba volt őt halottnak nyilvánítani, azon persze lehet vitatkozni, ám van néhány egyéb, ennél egyértelműbb feltámadásról szóló történet is.

Walter Williams

A Mississippiben történt feltámadásról a ma.hu is beszámolt két héttel ezelőtt. Az idős férfi évek óta beépített defibrillátorral élt, amely gondoskodott arról, hogy a rakoncátlan szíve újrainduljon, ha esetleg kihagyna egy-két ütemet. Arra azonban senki nem volt felkészülve, hogy a szerkezet órákkal a halál megállapítása után fogja életre kelteni az utolsó napjait a hospice-ban töltő férfit. Dexter Howard halottkém február 26-án állapította meg, hogy a férfinak nincs pulzusa és egyéb életjeleket sem mutat, ezért értesítette a temetkezési vállalkozót és annak rendje-módja szerint zsákba rakták a halottat. Képzelhetik, mekkora volt a riadalom, amikor valamivel később a balzsamozó szobába lerakott csomag elkezdett mozogni és a "halott" belülről rugdosta a hullazsákot. A férfi most újra a kórházban fekszik.

Ludmilla Steblistskaja

Minden nagymamának vannak kedves szokásai, amikről így élete vége felé nem szívesen mondanak le. A 61 éves szibériai nagyi viszont igen különös hobbit választott magának: állandóan visszatér az életbe. Először 2011 novemberében nyilvánították őt halottnak az orvosok, majd értesítették a nő lányát, Anastasiát, aki azonnal elkezdte szervezni a temetést: 60 ezer rubelt költött virágokra és koporsóra, gondoskodott az ételről és értesítette a rokonokat is. A kórház felé menet még beugrott a temetőbe, hogy megrendelje a sírásást, és csak ezután ment be a kórházba, hogy elhozza anyja holttestét.

Ott azonban közölték vele az orvosok, hogy nem haladtak a boncolással, az anyja ugyanis él, és épp az ágyán ül. "Ahelyett, hogy felhívtam volna mindenkit, valami ilyesmit mondtam: ööö, sajnálom, lenne szíves leállítani a sírásást? Óh, már készen van? Rendben, de... nos, a temetés elmarad, mert az anyám él" - mesélte akkoriban a nő. Egy évvel később, 2012 októberében Ludmilla újra meghalt pár órára, de akkor meg az orvosok hozták őt vissza. Egyelőre úgy tudni, hogy még mindig az élők közt van.

Fotó: freedigitalphotos.net

Hamdi Hafez al-Nubi

Ugyan a halál, majd a feltámadás ténye a luxori férfi esetében sem száz százalékig bizonyított, de épp elég, hogy az összes családtag meg volt róla győződve, hogy az előttük mozdulatlanul és egyre merevebben fekvő 28 éves pincér meghalt. A rokonok neki is álltak lemosdatni és előkészíteni a temetésre, de még mielőtt elföldelték volna, kihívták az orvost, hogy írja alá a halotti bizonyítványt. Ekkor derült csak ki, hogy al-Nubi még mindig normális hőmérsékletű, és akkor már szemmel láthatóan lélegzett is. A felfedezés hallatán a férfi anyja elájult, a temetésre összegyűlt gyászolók pedig - ne menjen kárba a sok étel-ital, ha már ennyien odamentek - feltámadási bulit csaptak.

Cohan Jones

A most két és fél évnél alig idősebb Cohan már azelőtt fityiszt mutatott a halálnak, hogy megszületett. 2011 júliusában az anyja a terhesség hatodik hónapjában kapta a lesújtó hírt, hogy nem találják a baba szívhangját, és valóban minden jel arra mutatott, hogy a magzat elhalt. Hat gyötrelmes órán keresztül tartott a vajúdás, és az anya, Alex közben arra is próbált felkészülni lelkileg, hogy mire véget érnek a kínjai, csak egy halott kisbaba lesz a szülőágy mellett. "Nem tudtam elviselni a gondolatot, hogy lássam a halott gyermekemet. Csak be akartam csukni a szemem, azt remélve, hogy valahogy elnyomom a fájdalmam" - mondta a nő.

Ám másodpercekkel a szülés után halk nyöszörgést hallott, és észrevette, hogy megmozdulnak a baba lábujjai. "Annyira sokkos állapotban voltam, hogy először észre sem vettem. Aztán a bába is rájött, hogy életben van" - mesélte Alex, aztán egyszerre minden felpörgött a dél-walesi kórházban, és a szülészetet ellepték az orvosok.

Jamie Ogg

Az ausztrál kisbaba története még Cohan feltámadásánál is meghatóbb. A sydney-i kisfiú ikerbabaként jött világra, de a normál időnél 13 héttel korábban, amire parányi teste még nem volt felkészülve. Ikertestvére, Emily túlélte a koraszülést, Jamie-t viszont egy takaróba csomagolva adták a megtört szülők, Kate és David kezébe, hogy végső búcsút vegyenek a halott gyermeküktől. Ők vagy két órán keresztül ölelgették és beszéltek hozzá, amikor hirtelen azt érezték, hogy Jamie elkezd zihálni. Az orvos azonban lehűtötte a váratlanul felcsillanó reményüket, mondván, az apró lélegzet csak fizikai reflex, de a baba nem él.

Csakhogy Jamie akkor már egyre határozottabban kapkodott a levegő után, aztán egyszercsak kinyitotta a szemét is. "Mondtam anyámnak, hogy még mindig él! Aztán kinyújtotta a kezét és megragadta az ujjam. Kinyitotta a szemét és a fejét az egyik oldalról átbillentette a másikra. Azt gondoltam: Óh, Istenem, mi folyik itt? Ez valóságos csoda!" - lelkendezett Kate.

Fotó: freedigitalphotos.net

Yasmin Gomez

A brazil kisbabáról szintén beszámoltunk korábban, ő volt az a kislány, aki halva jött a világra tavaly júliusban. Az orvosok elkeseredetten próbálták őt újraéleszteni, de hiába, az apró gyermek még azelőtt eltávozott, hogy élt volna. A szabályzat szerint a kórház hűtött hullaházába kellett volna őt vinni, de mint utólag az egyik nővér mondta, annyira angyali kis arcocskája volt a babának, hogy úgy döntött, inkább a kápolnában fekteti le, míg a szülei elviszik. "Biztosíthatom önöket, hogy a gyermek halott volt. Nem reagált a fényre, a saját szememmel láttam, teljesen kék volt a bőre - egészen halott volt" - mondta Ana Claudia Oliveira.

Ám amikor három órával később a 22 éves Jennifer da Silva Gomes összeszedte magát annyira, hogy szembenézzen a gyásszal és bement a kórházi kápolnába, nem akart hinni a szemének: a kislány békésen szuszogva aludt az oltáron.

Li Xiufeng

A sok kisbabás csoda után a legviccesebb feltámadást a végére hagytuk, a történet egy kínai nagymamáról szól. A Beiliu faluban lakó 95 éves nénire a szomszédok találtak rá az ágyában, és senki nem hibáztathatja őket, hogy a mozdulatlan, nem lélegző néniről azt hitték, nem él. Li Xiufeng ugyanis két héttel korábban megbotlott és beütötte a fejét, úgyhogy amikor azon a februári napon, 2012-ben a szomszédok bementek hozzá és nem tudták sehogy sem felébreszteni, meg voltak győződve róla, hogy eljött a vég. "Nem kelt fel, épp azért mentem, hogy felébresszem. De nem számított, milyen erősen ráztam, vagy hogy a nevén szólítottam, semmi reakció nem volt" - mondta a szomszédja, aki rátalált.

Így hát elkezdték szervezni a temetést, az asszonyt berakták egy koporsóba, hogy néhány napig a házban ravatalozzák fel, de valami megmagyarázhatatlan ok miatt a szomszéd úgy döntött, még nem szögelteti le a koporsó fedelét. Jó ötletnek bizonyult, mert négy nappal később - egy nappal a tervezett temetés előtt - a szomszéd üresen találta a koporsót. Amikor elindult, hogy megkeresse a halottat, igencsak megdöbbent: Xiufeng a konyhában állt és főzött. A happy endbe azonban bekavart egy apróság: a helyi hagyományok megkövetelik, hogy ha valaki meghal, minden holmiját el kell égetni, és ezzel a szomszédok nem várták meg a temetést, így Xiufeng asszonynak lényegében annyi ruhája maradt, amibe a temetéshez öltöztették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.