Így nem szöknek ki a fiatalok a suliból

Nem vicc: cigiszünetet vezettek be az iskolásoknak

Cigiszünetet vezettek be a 14-16 év közti diákoknak egy angliai iskolában, mert nem láttak más megoldást arra, hogy a tanulók rendszeresen kiszöknek az iskola területéről. Most kerítésen belül is füstölöghetnek.

2014.03.07 11:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Engedélyezte a cigiszünetet az angliai Peterborough egyik iskolájának igazgatója, elmondása szerint azért, mert már sehogy sem tudták megakadályozni, hogy a nebulók tanítási időben kiszökdössenek az iskola területéről a dohányzás miatt. Persze azért még így is vannak szabályok, amiket be kell tartani, például a nebulók mindössze naponta kétszer mehetnek ki a 10-10 perces szünetekben, és még olyankor is tanári felügyelet alatt állnak - számolt be a Daily Mirror.

A szülők azonban cseppet sem meglepő módon hevesen tiltakoznak az igazgatói döntés ellen. "Azt hittem, az iskola a szülői feladatokat is elvégzi, amíg a gyerek az ő gondjaikra van bízva" - mondta az egyik felháborodott szülő. Egy önkormányzati képviselő szintén ellenzi a cigiszünetet, mondván, a gyerekektől nem lehet olyan ésszerű döntéseket elvárni, mint a felnőttektől, nekik az lenne a feladatuk, hogy betartsák a szabályokat - bár azt nem részletezte, hogy pontosan hogyan érti ezt.

Az új szabály értelmében a gyerekeknek érkezéskor le kell adniuk a náluk lévő cigarettát, amit a kijelölt szünetekben visszakaphatnak. Az igazgatónő, Claire George azzal magyarázza a szokatlan lépést, hogy azok, akik a honeyhilli iskolába járnak, sok szempontból eleve hátrányos csoportot képviselnek, ők a "leginkább támadásnak kitett és a legtöbb kihívást jelentő fiatalok a városban", halmozott problémákkal. Ezért az iskola megadja nekik az esélyt a tanulásra, de úgy, hogy figyelembe vegyék az egyéb igényeiket is. Emellett a felvételkor alaposan kikérdezik a szülőket és a tanulókat a szokásaikról, így véleménye szerint a nemdohányzó diákok nincsenek veszélyben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.