Levonnák a munkaórákból a cigiszüneteket

Szívás lesz a munkaidőben szívás!

Bekeményít az osztrák fémipar: az ágazatban azt tervezik, hogy ezentúl a dohányzással töltött szüneteket normál szünetnek számolják - mint például az ebédidő -, és annyival növelik a munkaidőt.

2013.10.17 14:29ma.hu

Hivatalos, a munkaidőbe nem beleszámító szünetnek szeretné tekinteni a jövőben a cigarettaszüneteket az osztrák fémipar, felszámolva azt a gyakorlatot, hogy a dohányosok extra pihenőidőket csípnek le maguknak a normál munkanapból a különböző időközönként füstölgésre fordított percekkel.

Fotó: freedigitalphotos.net

Az iparág jelenleg épp bértárgyalásokat folytat a dolgozókkal és az érdekképviseleti szervekkel, ennek részeként merült fel, hogy a cigarettázás ideje ne legyen a termelés szempontjából holtidő, ezt egész egyszerűen úgy adnák hozzá az alap munkaórákhoz, hogy közben nem kellene túlóradíjat felszámolni - adta hírül az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

A kérdés egyébként nem újkeletű, egyre gyakrabban merül fel a dohányzó és nemdohányzó alkalmazottak közti különbség, és az egyik fémipari cég képviselője azt mondta, mindenképp úgy tisztességes, ha a dohányosok szüneteit extra pihenésnek tekintik, és ha az előírtnál több szünetet tartanak, akkor arra az időre ne járjon plusz fizetés. A végrehajtásnak nincs jogi akadálya, azt pedig minden vállalatnál eldönthetik a dolgozók, hogy hogyan osztják be a ledolgozott órákra számítandó pihenőidőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.