Megint a dohányosok szívnak

Hatásos az új dohányzáselleni fegyver

Az Ausztráliában bevezetett egységes cigarettacsomagolás, amelynek nagy részét a dohányzás veszélyeire figyelmeztető képek és feliratok foglalják el, egyre inkább leszokásra sarkallja a cigarettázókat, és jelentősen csökkenti a dohányzás vonzerejét.

2013.07.23 14:35MTI

A több mint 500 ausztrál dohányos bevonásával készült tanulmány szerint az egységes csomagolásban lévő cigarettát szívók többsége rosszabb minőségűnek és kevésbé kielégítőnek érzi a cigarettát, mint egy évvel ezelőtt - foglalta össze a lényeget Tanya Plibersek egészségügyi miniszter. A tanulmányt a British Medical Journal című folyóiratban ismertetik részletesen.

Az eredmények szerint a felmérés előtti héten a megkérdezettek nagyobb valószínűséggel merengtek el legalább naponta egyszer a leszokás gondolatán, és hajlamosabbak voltak letenni a cigarettát, mint a szigorítások előtti időkben.

"A dohányosok arról számoltak be, hogy az új egyencsomagolás és a cigarettázás veszélyeire figyelmeztető nagyobb képek egyszerűen kedvüket szegik" - hangsúlyozta Plibersek. - Annak ellenére, hogy a dohánygyártók semmit sem változtattak termékeik összetételén, a dohányosoktól kapott visszajelzések szerint rosszabb ízűnek érzik a cigarettákat azóta, hogy a kormány elrendelte az egységes csomagolás bevezetését."



Mindezek ellenére a British & American Tobacco PLC vállalat csak kis mértékű visszaesést észlelt az év első hat hónapjának eladásaiban.

A törvényi szigorítás értelmében 2012. december 1-jétől csak egyforma olívazöld csomagolásban lehet dohánytermékeket árusítani Ausztráliában. A szabályok értelmében a csomagoláson csak apró betűkkel szerepelhet a márkanév, a felületből a legtöbb helyet fotók és a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok foglalják el.

Az ausztrál statisztikai hivatal becslései szerint nagyjából három millióan dohányoznak az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.