Számos ellenséget szerez

"Cigarettaseriff" vs. a dohányosok utolsó mentsvára

Elkeseredett harcot vív egy rákból felgyógyult osztrák férfi a dohányzás ellen Ausztria bárjaiban és éttermeiben, Európa dohányosainak utolsó mentsváraiban, számos ellenséget szerezve, vitát és sértegetést generálva.

2013.05.18 13:14MTI

Mindezek ellenére nem adja fel küzdelmét a 63 éves Dietmar Erlacher, "a cigarettaseriff": "Nem vártam köszönetet sem a dohányosoktól, sem a médiától" – mondta a francia hírügynökségnek. 

Az osztrákok 33 százaléka dohányzik, amivel az ország az európai élmezőnyben van: Franciaország esetében ez az arány 28, Nagy-Britanniában 27, Németországban pedig 26 százalék az Európai Bizottságnak a dohányfogyasztásra vonatkozó legutóbbi adatai szerint. Még az osztrák egészségügy-minisztérium ebédlőjében is lehet dohányozni, igaz, külön helyiségben. 

Az osztrák jogszabályok szerint a dohányzó helyiségek területe nem lehet nagyobb a teljes helyiség felénél, és a füst nem hatolhat át a nemdohányzó részlegbe. Gyakoriak azonban a kivételek. Az 50 négyzetméteresnél kisebb helyiségre nem vonatkozik a tilalom, a legfeljebb 80 négyzetméteresek esetében pedig engedélyezhető a dohányzás, ha nem lehetséges külön terem kialakítása. 

Számos létesítmény így is igyekszik kijátszani a tilalmat, vagy egyszerűen fittyet hánynak a törvényre, "Európa hamutartójává" változtatva Ausztriát – hangoztatta Erlacher "seriff". Egy egészségbiztosító 2011-ben készült tanulmánya szerint a létesítmények 61 százaléka nem tartja be a törvényt. Erlacher szerint ezt senki sem ellenőrzi, sem a rendőrség, sem az egészségügyi hatóságok, ezért kényszerültek akcióba lépni a civilek. Erlacher és a szervezete a költséges pereskedés ellenére közel 18 ezer panaszt nyújtott be a törvény 2009-es hatályba lépése óta. 

A csatlakozóktól elkérik a nevüket és a címüket, így a bártulajdonosok is megtudhatják, ki perelte be őket, így kitilthatják a panaszosokat a létesítményükből. "Én például ki vagyok tiltva a Donauzentrumból, a legnagyobb bécsi bevásárlóközpontból" – mondja Erlacher, akit sokan "náci besúgónak" aposztrofálnak az interneten. 

Franz Pietsch, az osztrák egészségügy-minisztérium illetékese elismerte, hogy vannak gondok a törvény alkalmazásával, de hangsúlyozta, hogy büntetéseket szabtak ki és helyiségeket zártak be. Az étteremtulajdonosok a vendégek számának csökkenésétől tartanak. 

Az egyik bécsi görög étterem tulajdonosa elmondta: "nem szereti a füstöt, de ha teljesen nemdohányzó lesz a helyiség, senki sem jön ide". Ha igyekszik is elkerülni, hogy konkrét személyek ellen tegyen feljelentést, Erlacher néha kivételt tesz. Így történt ez az ausztriai származású Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó és egy ifjúságért és sportért felelős dohányzó önkormányzati képviselő esetében is. 

"Nem akarunk sokáig cigarettaseriffet játszani, csak azt akarjuk, hogy a hatóságok tartassák be a törvényt" – ingerültködött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.