Gyámot rendeltek ki, hogy kezelhessék

Kényszerítik a kemoterápiára a vallásos kislányt

A szülei heves tiltakozásba kezdtek és inkább elbújtak a 11 éves kislányukkal együtt, mintsem beleegyezzenek a leukémiája miatt a kemoterápiába. A bíróság azonban közbelépett.

2014.02.14 17:29ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

Hosszas huzavona után a bíróság úgy döntött, a kijelölt gyám feladhatja a küzdelmet egy 11 éves, nemrég leukémiával diagnosztizált lány kezeléséért, akinek szülei meg akarták tiltani a kemoterápiát. Az Ohióban élő Sarah Hershberger mélyen vallásos, amish szülei az első kezelések után megriadtak, hogy a terápia megöli a lányukat, ezért hazavitték őt a kórházból, majd ismeretlen helyre távoztak és több mint négy hónapja bujkálnak.

Korábban egy gyámot rendeltek ki, hogy így teremtsék meg a kemoterápia jogi feltételeit, az orvosok szerint ugyanis a gyermeknek ez az egyetlen esélye az életben maradásra. Miután azonban ő a szüleivel együtt ismeretlen helyen tartózkodik, a gyám semmilyen módon nem tudja biztosítani az orvosi előírások betartását, és a bíróságtól azt kérte, hadd hagyjon fel a terápia kikényszerítésével. A bíróság egy hónapon át mérlegelte a körülményeket, mire végül úgy határoztak, hogy a kiskorú lány törvényes képviselője nem vonható felelősségre az ellehetetlenített kezelés elmaradásáért - számolt be a News13 című amerikai hírportál.

Most abban bíznak, hogy a döntés hatására Sarah és szülei visszatérnek az otthonukba, azt azonban továbbra sem lehet tudni, hogy mitől remélik a gyógyulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.