Megszólalt a helyette alkotó muzsikus

A csaló japán zeneszerző még csak süket sem volt!

A csaló japán zeneszerző még süket sem volt, a helyette alkotó muzsikus semmi jelét nem látta annak, hogy Szamuragocsi Mamoru nem hallana.

2014.02.06 19:00MTI

Legalább is ez derült ki az árnyékból első alkalommal kilépő háttéralkotó csütörtöki sajtótájékoztatóján. A húsz éven át "modern Beethovennek" tartott, igen népszerű Szamuragocsi szerdán ügyvédje útján bevallotta, zenét maga nem írt, nem ő szerezte a nevéhez fűződő leghíresebb darabot, a komolyzenei slágerként 147 ezer példányban eladott Hirosima-szimfóniát sem, darabjait másvalaki komponálta. Azt állította, azért kért segítséget más muzsikustól már az 1990-es években, mert "hallása egyre romlott".

A híresség árnyékából a nyilvánosság elé lépő Niigaki Takasi, a csaló műveinek valódi szerzője a televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatóján elmondta: először azt hitte, asszisztensi szerepet szán neki Szamuragocsi, de lassan rájött, megbízója még partitúrát sem tud írni. Mint mondta, egyre inkább cinkosnak érezte magát a szeme láttára kibontakozó nagyszabású csalásban.

Az 50 éves sztármuzsikus neve alatt kiadott zeneszámoknak körülbelül a felét a 43 éves Niigaki alkotta. Tavaly elege lett, és 18 év után megtagadta a további közös munkát. Az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy Takahasi Daiszuke japán jégtáncos egy Szamuragocsi-szonátára adta volna elő kűrjét a szocsi téli olimpián.

Niigaki attól tartott, egy ilyen világraszóló esemény véglegesen kőbe vésheti a "japán Beethoven" csaláson alapuló hírnevét, ezért döntött úgy, hogy egyszer és mindenkorra leleplezi az álsüket álzeneszerzőt.

A leleplezés után a jégtáncos nem változtat rövid programjának zenéjén, de feltünteti, hogy a hegedűszonáta valódi szerzője Niigaki Takasi - adta hírül a japán média.

Az ötvenéves Szamuragocsi állítólagos süketségéről Niigaki azt mondta egy japán hetilapnak, megrendelője néha igyekezett szájról olvasni és kézjelekkel kifejezni magát, legalábbis a beszélgetések elején, ám minél hosszabbra nyúlt a találkozó, annál jobban fárasztotta a tettetés, és végül teljesen fesztelenül kommunikált. Az utóbbi időben már csak kettesben találkoztak, és teljesen hétköznapi módon beszélgettek - árulta el Niigaki.

A hosszú hallgatás anyagilag nem lehetett túl jövedelmező: a körülbelül húsz darab komponálásáért 7 millió jent (mai árfolyamon 16 millió forint) kapott összesen.

A csaló ügyvédjének szerdai bejelentése után egymást érték a bocsánatkérések a médiában azoknak a részéről, akik eddig dicsérték a "digitális kor Beethovenjét". A csaló megtévesztette őket - állították.

Az ügyvéd szerint Szamuragocsi jelenleg "túlságosan istabil érzelmi állapotban van" ahhoz, hogy személyesen a nyilvánosság elé lépjen.

Szamuragocsi gyakori szereplője volt a japán médiának, felbukkant a Kyodo japán hírügynökség híreiben és a népszerű, országos NHK tévécsatornán is, melynek róla szóló dokumentumfilmje tette igazán híressé a zenészt.

Egy harmincas éveiben járó japán nő azt mesélte, ő megkönnyezte a szerző egyik koncertjét, mert kihallotta a dallamokból azt a sok szenvedést, amin a zenész keresztülment. Ezekről a viszontagságokról a hallgatóság a televízióból és a Szamuragocsiról szóló könyvekből szerzett tudomást.

Az álzeneszerző szerdai vallomása után lemezeit kivonták a forgalomból, koncertturnéit törölték.

Szamuragocsi az 1990-es években videojátékok zenéjének szerzésével szerzett hírnevet. Honlapja szerint 35 éves korában elveszítette a hallását, a komponálással azonban nem hagyott fel. Ekkor született leghíresebb darabja, az 1945-ben ledobott atombomba áldozatainak emlékére írt Hirosima-szimfónia.

Egy 2001-ben a Time amerikai magazinnak adott interjúban süketségét isteni adománynak nevezte a zenész, mert így csak a belső hangra kell figyelnie, mikor műveit létrehozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.