Megsértette az iskola egészséges szabályait

Felfüggesztették a suliban, mert sajtos keksz volt az uzsonnája

Felfüggesztettek egy hatéves kisfiút az iskolában, miután a tanára észrevette, hogy egy csomag sajtos keksz van az uzsonnásdobozában. Az iskola nem tűri az egészségtelen ételeket.

2014.02.03 16:29ma.hu

Négy napig nem engedték iskolába a hatéves kisfiút, bűne pedig az volt, hogy az uzsonnástáskájában egy kis csomag sajtos kekszet talált a tanára. Az angliai Colnbrookban működő általános iskola annyira komolyan veszi az egészséges étkezés politikáját, hogy már ez a kihágás is súlyos következményekkel járt. A szülők felháborítónak találják az eljárást és arra hivatkoznak, hogy az iskolának nincs joga beleszólni abba, hogy ők mit tudnak a gyereküknek enni adni - írja a Daily Mail című brit lap.

Az iskolát 2012-ben a hatóságok "nem kielégítőnek" ítélték étkezési fronton, a módosítások legutóbbi lépése pedig az volt, hogy a szülők levelet kaptak, melyben arra utasítják őket, hogy az otthon csomagolt uzsonnának is "egészségesnek és kiegyensúlyozottnak" kell lennie. Külön kiemelték, hogy nem engedélyezettek a csokoládék, az édességek, a chips és a szénsavas italok. "Ha a gyermek uzsonnásdoboza egészségtelen és kiegyensúlyozatlan ételeket tartalmaz, a gyermeknek az iskolai ebédet biztosítják, ami felszámításra kerül" - tették hozzá a szabályokhoz.

A 24 éves Natalie Mardle legfőképp azért tartja felháborítónak az iskola hozzáállását, mert fia, Riley a korához képest még soványnak is számít, és mint mondta, így legalább egy kicsit felszedhetne magára. A nő, aki most várja a negyedik gyermekét, azzal érvel, hogy a kiegyensúlyozott étrendbe a szénhidrátok, a cukrok és a zsírok ugyanúgy beletartoznak, mint az egészségesnek kikiáltott összetevők. "Ez nem arról szól, hogy bizonyos ételeket kizárjunk, hanem az a lényeg, hogy jobb legyen az arány" - mondja.

Riley doboza általában egy szendvicset, egy pohár joghurtot, egy tubusos sajtkrémet, valamint egy csomag Mini Cheddars sajtos kekszet tartalmaz, inni pedig tiszta vizet szokott. A kisfiú otthon házilag készített ételeket és sok gyümölcsöt és zöldséget eszik - magyarázta Natalie, akinek most férjével együtt egy oktatáson kellett részt vennie, ahol elmondták, hogy mi tartozik az egészséges ételek közé, és felszólították őket, hogy a jövőben ehhez tartsák magukat. "Ha valaki nem tartja be az előírásokat, akkor az a tanulóra nézve veszélyes lehet" - indokolta a szigort az iskola igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.