Egyre kevesebben válnak szobatisztává

Még a pelenka a fenekükön, de már iskolába járnak

Bár a többség még mindig szobatisztán érkezik 5 éves korában az iskolai előkészítőbe Nagy-Britanniában, egyre nagyobb arányban vannak azok, akik ennyi idősen még mindig pelenkát hordanak.

2013.05.09 15:25ma.hu / MTI

Komoly aggodalomra ad okot az a legfrissebb brit felmérés, amely szerint egyre többen kerülnek úgy iskolába, hogy még nem sikerült elérniük a teljes szobatisztaságot. A frissen napvilágra került statisztikán csak egészen csekély mértékben finomít az a tény, hogy Angliában már 5 éves kortól számítanak iskolásnak a gyerkőcök, akkortól, amikor az óvodából bekerülnek az iskolai előkészítő csoportba.

Fotó: freedigitalphotos.net

A kenti körzetben például 18 iskolában összesen 24 olyan nebulóra akadtak a közegészségügyi hatóság emberei, akik nem tudták használni a vécét, és szüleik ezért inkább pelenkában indították őket útnak reggelente. Szerencsére még így is jelentős fölényben vannak azok, akik már elérték a szobatisztaságot ennyi idős korukra, de a korábbi évekhez képest a 24-es pelenkás létszám mindenképp növekedést mutat - hangsúlyozta a BBC.

Meglepő módon azonban a hatóságok a jelenség miatt nem elsősorban a szülőket okolják, sokkal inkább a pelenkagyártókat. Az akár csak néhány évvel korábbi modellekhez képest ugyanis a mai pelenkák már valóban olyan kiváló nedvszívó képességgel rendelkeznek, hogy a csemetét még a legintenzívebb mozgás közben is szárazon tartják - így a gyerekek kevésbé vannak rákényszerítve, hogy mielőbb megszabaduljanak a gyorsan átnedvesedő és emiatt kényelmetlen viselettől.

A tanítók ettől függetlenül egyre gyakrabban panaszkodnak az óvodákban, ahol nem fordítanak kellő figyelmet a szobatisztaságra nevelés kérdésére, és attól tartanak, hogy az előkészítőben az érdemi haladás helyett egyre jelentősebb időt vesz majd igénybe ennek a problémának a kezelése. Az egyik iskolában megjegyezték, hogy két tanteremben is cserélni kellett a padlószőnyeget.

Magyarországon egyelőre nem készült efféle felmérés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.