Nem ő az első melegbarát pap

Megint eljárás indult egy lelkész ellen, mert két férfit adott össze

Újabb metodista lelkész ellen indított eljárást az egyház, amiért összeadott egy meleg párt, ráadásul az újabb vádlott is a saját fiát házasította össze egy másik férfival. A törvény nem tiltja az esketést.

2014.01.20 12:43ma.hu / MTI
Fotó: freedigitalphotos.net

Decemberben már megfosztottak hivtalától egy metodista lelkészt, aki azt a "bűnt" követte el - legalábbis az egyházi méltóságok szerint -, hogy összeadott egy meleg párt, amelynek egyik tagja ráadásul épp a saját fia volt. Most újabb melegházasság és annak celebrálása borzolja az Egyesült Metodista Egyház vezetőségét, mert a pennsylvaniai Frank Schaefer után kénytelenek voltak vádat emelni a 80 éves, New Yorkban élő Thomas Ogletree ellen. A már nyugalmazott lelkész még 2012-ben adta össze az azonos nemű párt, akik közül az egyik ezúttal is az eskető saját fia volt.

Az egyházi vezetés emiatt eljárást indított ellene, március 10-én kell a belső bíróság előtt vallomást tennie. Előtte felajánlották neki, hogy eltekintenek a pertől, amennyiben ő ígéretet tesz rá, hogy többé nem esket azonos nemű párokat, de ezt Ogletree visszautasította. A vádat saját paptársai indították a teológus ellen, miután a The New York Times című lapban megjelent a lelkészfiú házassági közleménye. "Nem utasíthattam vissza a felkérést" - védekezett az apa, ráadásul mint mondja, akkor már New York államban is törvényileg engedélyezett és elismert volt a melegházasság.

Ogletree szerint szégyen, hogy "a szeretet egy olyan megnyilvánulása miatt" kezdte üldözni az egyháza, amely véleménye szerint teljes összhangban áll felszentelési fogadalmával és a metodisták történelmi nyitottságával.

A decemberi hivatalvesztés és a most induló eljárás mellett további két per is zajlik hasonló okokból: Stephen Heiss New York-i lelkész több melegesküvőt is celebrált, és az egyikben ő is apaként volt érintett, a lányát adta hozzá az azonos nemű kedveséhez 2002-ben, Sara Thompson Tweedy pedig, aki ugyancsak a keleti part metropoliszában szolgál, "saját jogon" érte el, hogy vádat emeljenek ellene. Ő nem titkolja, hogy leszbikus és nyíltan vállalja, hogy egy nővel él együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.