Krasznai Tünde a 3. helynek is örült

X-Faktor: Örömünnep a finálé hétvégéjén - csapat vagy lány nyer?

Felszabadult éneklés és ünnepélyes hangulat jellemezte a 2013-as X-Faktor utolsó szombati adását, amelyben a döntőbe jutásért folyt a verseny, és amelyben egy fair-play-díj is gazdára talált.

X-Faktor - A TOP3 döntő képgaléria

2013.12.15 09:05ma.hu

Bár ezen a hétvégén dől el minden, feszültségnek és a véghajrá izgalmának nyomát sem lehetett felfedezni az X-Faktor színpadán, a versenyzők ha izgultak is a színfalak mögött, azt kint hagyták és a közönség már csak felszabadult örömzenélést láthatott a három dobogóstól. Az est fényét ráadásul több legendás zenész is emelte, de kiosztottuk a ma.hu képzeletbeli fair-play-díját is, amit a vasárnap esti finálé eredményétől függetlenül már mindenképp kiérdemelt a ByTheWay.

Az utolsó szombat sok szempontból különbözött az eddig megszokottaktól, és nemcsak a hangulata miatt, hanem azért is, mert ezúttal a nézők a szavazatokkal már nem várhattak vasárnapig, a döntés azonnali és visszavonhatatlan volt, ugyanakkor a mentorok már senkit sem tudtak megmenteni, csupán értékelhették a látottakat-hallottakat és ezzel befolyásolhatták még azt a kevés nézőt, aki nem döntötte el, ki is az ő kedvence a két 25 év feletti lány és a csapat közül. Persze az már az adás kezdetétől világos volt, hogy akárhogy is alakuljon az este, a TOP3 versenyző máris történelmet írt, a hazai X-Faktorok történetében eddig még sem lány, sem csapat nem győzött, utóbbi el sem jutott a fináléig, most viszont mind a két verzióra megvan az esély.

Az estét a heteken belül végleg visszavonuló, de most még kirobbanó formában lévő Első Emelet nyitotta, akik A film forog tovább című slágerüket adták elő a három döntőssel közösen, így adták át a képzeletbeli stafétát az új nemzedék tagjainak. Aztán a mentorok következtek, akik pár mondatban összegezték az elmúlt hónapok élményeit, nem okozva nagy meglepetést, mert más-más megfogalmazásban, de mind a négyen azt mondták, hogy rendkívül hálásak, amiért részesei lehettek ennek a műsornak és rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtak azóta, hogy elindultak a most véget érő show előkészületei.

Takács Nikolas és Krasznai Tünde (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - a galériához KATT a képre!)

A versenyzők 3-3 versenyszámmal léptek színpadra, az első körben mindannyian azt a dalt adták elő, amivel a nyár eleji válogatón bemutatkoztak. Így Krasznai Tünde a New York című Alicia Keys-slágeren keresztül mutatta meg, mennyit fejlődött azóta, hogy először találkozott a mentorokkal, a ByTheWay Olly Murs Troublemaker című slágerét adta elő új köntösbe öltöztetve, Danics Dórától pedig másodszor is meghallgathattuk Rebecca Ferguson Glitter and gold című dalát énekelte. Tündének Alföldi Róbert annyit mondott, hogy a szeme se rebbent volna meglepetésében, ha a Times Square-en sétálva egy óriási kivetítőn látja ezt a produkciót és Geszti Péter is egyetértett vele, hogy nem csak New Yorkban, de az egész világon bárhol beférne az elsők közé ezzel az előadással.

A ByTheWay száma után a mentorok felhívták mindenki figyelmét arra az óriási előrehaladásra, amit a négy srác mutatott a kezdetek óta, Szikora Robi pedig elsütötte az est talán legnagyobb aranyköpését: "a rapbetét olyan feszes volt, mint Pataki Attila latexnadrágja". Miután Dóra is elénekelte az első dalát, a mentorok egyetértettek abban, hogy bár az utóbbi hetekben időnként némi fáradtságot lehetett rajta észrevenni, most újra ott volt a csillogás a szemében és látszik rajta, hogy élvezi, amit csinálhat. "A legtöbbet önbizalomban fejlődtél" - jegyezte meg Szikora.

A második kör előtt a két műsorvezető az esélyeket latolgatva összehasonlította a versenyzőket a korábbi győztesekkel, eszerint a győzelemre bárki esélyes lehet: Vastag Csaba az első évben ugyanúgy 2-szer párbajozott, mint most Tünde, Kocsis Tibor 1 párbajjal a háta mögött tudta megnyerni a versenyt, amit most a BTW ismételhet meg, míg Dóra Oláh Gergő nyomdokaiba léphet, ha győz: ő párbaj nélkül jutott a csúcsra. Ám hogy ne maradjanak elénekeletlenül ezek a párbajdalok sem, a versenyzők a második körben ezeket adták elő.

A legnehezebb dolga talán Tündének volt, akinek a múlt heti nagy összecsapás után egy újabb dalt kellett előhúznia a tarsolyából, a legkönnyebb helyzetben viszont Dóra volt, ő az első adás óta ugyanazzal az egy számmal készült a végül el nem érkezett párbajára.

Danics Dóra és Dés László (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - a galériához KATT a képre!)

"Úgy éreztem magam, mintha a Táncdalfesztiválon lettem volna, és ezt a dalt neked írták volna" - jegyezte meg Tóth Gabi, miután Tünde elénekelte Sinead O'Connor első slágerét, a Nothing compares to you-t. Szikora újfent kapitulált a lány tehetsége előtt, Geszti pedig minden különösebb fakszni nélkül úgy fogalmazott: "benned nagyszerűség van, Krasznai!"

A BTW után, ahogy már lassan megszokhattuk, a mentorok nehezen jutottak szóhoz a szűnni nem akaró vastaps után. Nem véletlenül: az ABBA The winner takes it all című száma még Alföldit is meghatotta, amit ő korábban sosem hitt volna, hogy egy négytagú fiúbanda ilyen érzéseket vált ki belőle, és azt mondta: "ha ilyen lesz a következő nemzedék, akkor itt nem lesz semmi gond". Geszti a fülével hallgatva talált volna kritizálnivalót a srácok számában, de elhatározta, hogy ezen az estén csak szívvel fog mindenkit hallgatni, és úgy "frenetikusak" voltak.

Dóra a Nekem nem szabad című Rúzsa Magdi-dallal párbajozott volna, ha úgy alakul, de erre az elmúlt 11 héten egyszer sem volt szükség. Geszti Péter szerint Dóra "megérkezett", csak Tóth Gabi volt némiképp zavarban, mert mint mondta, érzi, hogy valami szépet kellene mondania, de még mindig a BTW hatása alatt van és nem igazán tudott odafigyelni.

A harmadik kör a duettekről szólt, az elmúlt években megszokott módon ezúttal is minden versenyző egy-egy extra vendéget kért fel partnernek. Amikor Tünde rázendített a Halleluja című dalra, nem volt nehéz kitalálni, hogy az első versszak végén Takács Nikolast fogja köszönteni a színpadon, a BTW partnerét pedig már akkor sejteni lehetett, amikor Szikora Robi felkonferálta őket. Igaz, a gyakorlattól eltérően nekik nem egy már befutott, több éve a pályán lévő hírességre esett a választásuk, ám ezzel érdemelték ki szerkesztőségünktől azt a bizonyos fair play-díjat: tiszteletbeli 5. tagként köszöntötték Bozsek Márkot, aki nélkül nem állhattak volna színpadon a finálé hétvégéjén, legfeljebb színesítő showelemként.

A srácok megfogalmazása szerint most nem egy TOP3-aqs versenyző és egy sztárvendég állt a színpadon, hanem két TOP3-as, és hogy teljes legyen a tiszteletnyilvánítás, azt a számot adták elő, amivel Márk a válogatóra érkezett, egy saját szerzeményt. Geszti szerint ha Márk nem lép vissza félúton, sanszos, hogy ugyanígy előadhatta volna az első számát, dobogós döntősként, így ez különösen szép gesztus volt a négy fiútól.

A ByTheWay és Bozsek Márk (Fotó: RTL Klub/Bársony Bence - a galériához KATT a képre!)

Dóra duettpartnerét még Geszti is úgy konferálta fel, hogy régi barátjának, de egyben mentorának is tartja őt, ő nem volt más, mint Dés László, aki egy Udvaros Dorottyának írt dalt, a Hóesést adta elő a versenyzővel közösen. A hangulat még a tévéképernyő előtt ülőket is magával ragadhatta.

"4 éve ülök itt és olyan számomra az X-Faktor, mint egy nagy utazás" - kezdte az összegzést Geszti, miután mindhárom versenyző előadta a versenydalait. Mint mondta, felejthetetlen pillanatokat kapott ezen az úton nemcsak a saját lányaitól, hanem a BTW-től is, ezért boldog, hogy ismét részese lehetett. Szikora Robi úgy érezte magát, mint Alice Csodaországban és nem akar felébredni az álomból, és a két, már versenyző nélküli mentor is egyetértett abban, hogy élmény volt az elmúlt több hónap, a rengeteg munka ellenére.

Az est első extra fellépője a Kistehén zenekar volt, akiket Lilu és Istenes Bence némileg bizonytalanul konferált fel, utalva ezzel a korábbi elmaradt szereplésre, amikor az RTL Klub a beharangozott előadást egyszerűen kihúzta a show-ból arra hivatkozva, hogy az a számuk vállalhatatlan volt és másikat kell előadniuk. Végül azonban a banda tényleg beírhatta magát az X-Faktor történelmébe, még ha kissé kacifántos úton jutottak is el ide.

Az eredményhirdetés előtt még a 12 döntős is együtt színpadra lépett és egy közös dalt adtak elő, utána azonban drámai pillanatok következtek, mert ezúttal nem volt 24 órájuk a rajongóknak, hogy elküldtjék szavazataikat, a TOP3-ból valakinek már most búcsúznia kellett.

Ez a valaki Krasznai Tünde lett, ami nem okozott nagy meglepetést, tekintve az eddigi két párbaját, de ő így sem látszott szomorúnak, hisz mint mondta, már az is nagy boldogság számára, hogy bebizonyosodott, több a jóindulatú ember, mint a rossz, és örül annak, hogy elindulhatott az álmai útján. Ma viszont azt is megtudjuk, ki nyeri az idei X-Faktor fődíját, a bravúros visszatérő ByTheWay vagy a párbaj nélkül idáig menetelő Danics Dóra - a végső összecsapásra a csatorna egy monumentális, 9 órás élő műsorfolyammal hangolja rá a közönséget már délután fél 2-től.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.