Mindenkinek a rock a kedvence?

Zúzós estén csaptak össze a versenyzők az X-Faktor dobogójáért

Már csupán egy hét választ el attól, hogy kiderüljön, ki nyeri meg az idei X-Faktor fődíját, előtte azonban a négy versenyzőnek még meg kellett küzdenie a dobogóra jutásért. Az már biztos, hogy mindenki imádja a rockot!

X-Faktor - A 9. élő show képgaléria

2013.12.08 08:59ma.hu

Mintha csak egy-két hét telt volna el a kezdetek óta, és máris a végéhez közeledik a 2013-as X-Faktor: ezen a hétvégén kiderül, ki az, aki biztosan bekerül a három legjobb előadó közé és ki az, aki a győzelem kapujában lesz kénytelen elbúcsúzni a versenytől. A vasárnap esti Döntéstől függetlenül azt már most kijelenthetjük, hogy az idei széria legjobb férfi előadója Csordás Ákos, a legjobb együttes pedig a ByTheWay, amely egyébként már eddig is minden rekordot túlszárnyallt, de jó esély van arra, hogy a fináléban is aktív versenyzőként lássuk őket viszont a színpadon. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy a legjobb női előadó címet Danics Dóra vagy Krasznai Tünde nyeri-e el, mint ahogyan azt sem, hogy melyikük lesz az - esetleg mindketten? -, aki a jövő héten esélyt kap a végső győzelemre.

Az utolsó előtti hétvége a kedvencekről szólt, a versenyzők előbb a mentoruk kedvenc számai közül adtak elő egyet, majd a saját kedvencüket mutathatták be. Harmadszor egy-egy duettprodukcióban tértek vissza a színpadra, előbb a fiúk őrjítették meg a közönséget és a mentorokat, majd a lányok pörgették fel a hangulatot.

Az estét Krasznai Tünde indította, ám amennyire könnyedén vette eddig az akadályokat és amennyire dicsérték őt a mentorok minden héten, most annyira alulteljesítette a tőle megszokott minőséget. Először a Rolling Stones örökzölddé vált slágerével, az (I can't get no) Satisfaction című rocknótát hallhattuk tőle, majd másodszor a Tankcsapda Örökké című számával állt színpadra.

A mentorok ezúttal egyik produkciótól sem voltak elragadtatva, az első szám után Szikora Robi azt mondta, hogy bár volt erő és spiritusz az előadásban, valahogy mégis úgy érzi, "nem elégítette ki" az előadás, és Tóth Gabi is azt mondta, hogy ha az előadó kinyúl a mikrofonnal a közönség felé és megénekelteti őket, akkor az jöjjön belülről, ne pedig azért, mert a koreográfia része. Alföldi Róbert viszont dicsérően jegyezte meg, hogy a kiváló táncosok ellenére nem tudta levenni a szemét Tündéről, olyan mágnesként vonzotta magára a tekintetét.

A Tankcsapda-dal sem volt tökéletes választás, noha a mondanivalója igazán passzolt Tünde világához. Tóth Gabi fáradtnak érezte a produkciót, nem vitte magával Tünde abba a világba, amiről énekelt és nem hitette el vele a mondanivalót. Alföldi vitatkozott vele, számára hiteles volt az előadás és dicsérte, hogy "nem volt túllihegve", Szikora pedig a másik végletet hallotta ki a számból, szerinte "túl volt érezve", noha ismerve Tünde eddigi életét, épp az ő szájából hangozhatott volna a leghitelesebben a dal.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Csordás Ákos sem aratott osztatlan sikert a mentora, majd a saját kedvencével. Az LGT Elfelejtett szó című száma után Geszti Péter elismerően szólt a frissességéről, Alföldi viszont hiányolta az erőt a dalból és megjegyezte, hogy jobban be kellett volna olvasztani Ákost a tánckarba. Tóth Gabi azzal mentegette mentoráltját, hogy inkább azt szerették volna bebizonyítani, hogy Ákos bármilyen ruhában és bármilyen körülmények között képes ezt a számot elénekelni, de erre Szikora is visszavágott, mondván, az előadás erős ellentétben állt a dal első két sorával: "értünk egymás nyelvén". "Valóban ezen a nyelven nem rosszul beszélsz, van nyelvérzéked, de azt gondolom, hogy még nem vagy anyanyelvi szinten" - fogalmazott.

A Metallica Nothing else matters című száma után még markánsabban érzékelhető volt Ákos visszafogottsága, és a mentorok egyetértettek abban, hogy most, a finálé előtt egy héttel már nem kellene biztonsági köröket futni, itt már nincs mit veszíteni, és ahogy Alföldi fogalmazott, itt a "mindent vagy semmit"-ből már bátran be lehetne vállalni a "mindent". Geszti emlékeztetett mindenkit arra, hogy eddig épp azért kritizálták Ákost, mert néha túlságosan elszaladtak vele a lovak, de Alföldi szerint pont azt az állapotot kellett volna megtalálni, ami a múlt heti párbajon borította el, amikor letett magáról minden terhet és őszintén tudta önmagát adni.

Geszti második kedvencét, Adele Set fire to the rain című számát Danics Dóra adta elő, de a dicséretek őrá sem záporoztak. Tóth Gabi azt várta volna, hogy Dóra jobban kinyíljon, ehelyett a dal a végére ellaposodott, Alföldi szerint pedig lehet, hogy belül megvolt az érzés, de nem jött ki. Szikora is úgy vélte, a lány ennél sokkal jobb énekesnő. A saját kedvencével viszont jóvátette a hibákat, az Egyszer című, Rúzsa Magdi által előadott Presser-szerzemény meghatotta a mentorokat: egyetértés alakult ki bennük, hogy ez Dóra igazi stílusa és ezen a vonalon kellene továbbmennie a jövőben is.

"Uraim, felnőttek, jó estét kívánok!" - köszöntötte a ByTheWay tagjait az első produkciójuk után Alföldi, és kiemelte, hogy még soha ennyi mindent nem árultak el magukról a fiúk, mint Ákos Ilyenek voltunk című számában. "Beengedtetek" - toldotta meg Tóth Gabi, csak Geszti érezte úgy, hogy látott-hallott már jobbat is a srácoktól. "Kicsit iskolás volt" - mondta, amire mentoruk, Szikora úgy vágott vissza, hogy "úgy volt iskolás, hogy tanítani lehetne".

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A négy srácnak, amely mentoruk szerint kezdi ledönteni azt a falat, hogy ők is csak egy átlagos fiúbanda, igen nagy bátorságra volt szüksége a második számuk bevállalásához, hisz bármelyik Queen-dalba könnyen bele lehet bukni, a Bohemian Rhapsody pedig különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik belevágnak. Bár a végén Geszti azt mondta, hogy nem biztos benne, hogy az angol királynő ilyenre tervezné a koronázási ünnepségét, azért elismerte, hogy nagyszerű csapatmunka végeredményét láthattuk-hallhattuk, és nem vallottak szégyent az előadással. Olyannyira nem, hogy nemcsak az este, de talán az egész idei szezon legnagyobb tapsviharát is bezsebelte a ByTheWay, ilyen nehezen még nem jutott szóhoz egy mentor se, mint az elsőként ítéletet formáló Geszti.

A két-két kedvenc szám után a versenyzők két duett-produkcióval zárták az estét. Előbb Ákos és a BTW robbantotta fel a színpadot a Sakáltanyából is jól ismert Blondie-féle One way or another című számmal, pörgésük pedig átragadt a mentorokra is, mert mire Lilu észbe kapott, ők már el is mondták a véleményüket. "Azt gondoltam, hogy a produkció nem tudja majd túlszárnyallni a tudósítást az oviból, de azt kell hogy mondjam, túlszárnyallta, nagyszerű volt!" - lelkendezett Alföldi, Geszti szerint olyan volt az egész, mintha otthon buliznának és a jókedvük átragadt az emberekre is. "Ez az, ez az, ez az!" - ütötte az asztalt Tóth Gabi, Szikora pedig csak annyit közölt: "annyira jók voltatok, hogy én leadom a szerelésemet!"

A show-t az extra fellépő, a Beatrice egyvelege előtt Danics Dóra és Krasznai Tünde duettje zárta, akik szintén egy klasszikus rockszámot adtak elő, mégpedig egy igazi rocknagyitól, Tina Turnertől. A Proud Mary című szám után Tóth Gabi kiemelte, hogy volt egy kis csajos rivalizálás a számban, de ez jót tett a számnak, mert mégsem akarták egymás leénekelni, sőt, ahogy Geszti fogalmazott, inkább erősítették egymást, mintsem kioltották. "Nőerőmű vagytok!" - lelkendezett. Alföldi elképzelte, hogy ha Tina Turner ott ült volna a nézőtéren, garantáltan feláll és azt mondja, "na gyertek, csajok", és beáll közéjük.

Vajon átmegy-e az utolsó hétre is a két lány közti egészséges versengés, vagy valamelyikőjük búcsúzik vasárnap este? Esetleg Ákosnak, vagy a BTW-nek kell párbajoznia a dobogóért? Este kiderül!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.