A mentoroké volt az éjszaka

X-Faktor - Ezen a héten a versenyzők villantottak, kétszer is

A múlt hét szinte teljesen Tóth Gabiról szólt, no meg az elhíresült villantásáról a túl rövidre sikerült ruha miatt, most azonban a versenyzők villantottak, ráadásul kétszer is. De nem popsit, hanem tehetséget.

X-Faktor - A 7. élő show képgaléria

2013.11.24 10:19ma.hu

4 mentor, 6 versenyző, 12 sláger: nagyjából így lehet röviden számokkal összefoglalni az X-Faktor 7. show-ját, amely a Mentorok Éjszakája fantázianevet kapta. A versenyzők most már mindannyian két-két számot adtak elő, mégpedig egy magyar és egy külföldi slágert, a közös vonás pedig az volt ezekben a szerzeményekben, hogy vagy előadóként, vagy szerzőként egy-egy hazai és külföldi mentor kapcsolható hozzájuk.

Természetesen az idei mentorcsapat sem maradhatott ki, de lélekben előkerültek az előző három évad mentorai is - sőt, volt, aki személyesen is jelen volt -, csak Alföldi Róbert jegyezte meg látszólag letörten, de a szája sarkában bujkáló mosollyal, hogy kicsit zokon vette, amiért az ő dalait senki nem adta elő.

A sort Danics Dóra nyitotta a brit X-Faktor mentorának, a Spice Girls-ös Geri Halliwellnek a Look at me című slágerével, másodszor pedig Keresztes Ildikó Nem a miénk az ég című számával tért vissza. A mentorok mindkét produkcióval elégedettek voltak, az angol számot Szikora Robi erősnek, brutálisnak és felszabadultnak érezte, Alföldi Róbertnek pedig egész egyszerűen jókedve kerekedett tőle.

Az első három széria mentorának dalánál viszont kissé már megoszlottak a vélemények, bár abban Alföldi egyetértett Tóth Gabival, hogy jó volt, de Gabi hiányolta belőle az igazi belehalást, míg Alföldi éppen úgy érezte, hogy helyenként már túl sok az érzelem. Emellett Gabi arra is felhívta a versenyző figyelmét, hogy mivel rendkívül karakteres hangja van, meg kell tanulnia bánni vele, mert egy bizonyos tartományban kifejezetten bántó a fülnek, azokat a részeket valahogyan el kell kerülni, ne sértse a hallgatók fülét.

Szabó Ádám óriási megtiszteltetésnek érezte, hogy mentora "kölcsönadta" az egyik slágerét, így elsőként a Jöjj még című dalt hallhattuk tőle, a második részben pedig egy Olly Murs-dalt, a Dear darlingot állította színpadra, a két produkcióban a mentorok értékelése szerint közös vonás volt, hogy Ádám még mindig nem elég felszabadult, a múlt héten a zongora segített neki megadni a szükséges magabiztosságot, de hangszer nélkül még mindig elbizonytalanodik. Geszti Péter bevallotta, hogy Tóth Gabitól épp ez a szám az egyik kedvence, de Ádámnál csak nyomokban fedezte fel az igazi, mély érzelmeket, Szikora szerint pedig kissé megbillent a léc, amit a fiú múlt héten nagyon magasra tett.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

A második dalánál is hasonló volt a kritika, Alföldi például úgy fogalmazott, hogy ha Ádám elengedné magát és hagyná, hogy élvezze, amit csinál, az a nézők számára is élvezetes lenne. "Picit még érezni kell és áradni" - mondta Geszti is, aki ráadásul bevallotta, hogy nemrég még úgy hitte, ezt a számot Bozsek Márktól fogjuk hallani. Szikora kissé felemásan dicsért: a dalt "fékezett habzású giccsnek" titulálta, amivel igencsak kihozta a sodrából Tóth Gabit, de aztán úgy fejezte be az értékelését, hogy ahhoz képest Ádám egész jól megoldotta a feladatot és értékesíteni tudta a dalban rejlő ziccert.

Cheryl Cole az amerikai X-Factorban szerepelt mentorként, így az ő együttesének, a Girls Aloudnak egy slágerével lépett színpadra Péterffy Lili, amivel kivívta Geszti Péter elismerését, ő egy szójátékkal világított rá a lány teljesítményére. Múlt héten azt kritizálta nála, hogy néha nem elég megrázni a feneket, más is kell még, így nem véletlen, hogy most azt mondta, idézve egy saját "találmányát", hogy erre kiváló szókapcsolat a popsikerek, de ezúttal pop-sikereknek kell értelmezni. Tóth Gabi egy nagy zenei díjátadón érezte magát, Alföldi pedig azt mondta, 1 nappal a 46. születésnapja után azt hitte, ebben a korban már csak szomorú és lassú számokat fog hallgatni, de Lili felrázta őt.

A lány második száma még jobban lenyűgözte Gesztit, mert az ő szerzeményéről volt szó: a Jazz + Az Helló édes című számát adta elő. A szöveggyáros először is megvédte Lilit a többi mentortól, akik a visszafogottságát kritizálták, mondván, egy hete épp ők szidták le a lányt és talán ennek tudható be, hogy most kevésbé volt bátor, majd elismerően, jelentőségteljesen hümmögni kezdett a mostani előadás láttán-hallatán.

A lányt a ByTheWay követte, akik Natalie Imbrugliától, az ausztrál X-Factor mentorától adták elő a Tom című számot és azzal biztatták a rajongóikat, hogy ha vasárnap este továbbjutnak, akkor a hazai X-Faktor legsikeresebb együttesévé lépnek elő. Erre meg is van minden esélyük, ha rajongóik ugyanúgy küldik a szavazatokat, mint ahogy a nézőtéren őrjöngtek a dal befejeztével, a mentorok szinte megszólalni sem tudtak utána.

Fotó: RTL Klub/Bársony Bence (A galériához KATT a képre!)

Óriási bulit csinált a színpadon Krasznai Tünde, a nézőtéren pedig még Nagy Feró is táncra perdült volna, ha teheti, így csupán a székében ülve "ropta", amikor az eredetileg még csak nőkből álló Beatrice-örökzöldet, a Gyere kislány, gyere című számot előadta. Tóth Gabi megjegyezte, hogy "te Csuka Mónika!", Szikora imádta, hogy visszatért a 70-es évek diszkója, és felidézte azt is, hogy ezt a számot Feró csapata 1977-ben egy fesztiválon adta elő, ahol nagyjából a 99. helyen végeztek, míg a Hungária, amelyben Szikora akkortájt vált taggá, a 3. helyet szerezte meg - de ma már senki nem tudja, ők mit játszottak, míg ez a szám ma is megmozgat mindenkit.

A lány második száma Alexandra Burke egyik slágere volt, az előadó nemcsak mentorként tűnt fel a brit X-Factorban, hanem korábban meg is nyerte a tehetségkutatót. A 2 percesre nyúlt pillanat magával ragadott mindenkit, Tóth Gabi annyit mondott csak Tündének: "üdv a popszakmában, kolléganő", és katarzisélményt élt át, Geszti szerint pedig ez volt az a pillanat, amiért Tündének itt kellett lennie.

"A rohadt mindenit, de odaraktad ezt, apám!" - tört ki Gesztiből az elragadtatás Csordás Ákos első száma után, ami Usher szerzeménye volt, az ausztrál X-Factor egyik vendégmentoráé. Szikora azt mondta, nem gondolta volna, hogy a Lovasi-féle Csillag vagy fecskét még felül lehet múlni, de sikerült, és azt is elárulta Ákosnak egy előző napi próba tapasztalatára alapozva, hogy "jampinak születni kell". A fiú második száma nagy derültséget váltott ki a mentorokból: a mára trióvá bővült Roy&Ádám zenekar egyik első slágerében, A csapból is én folyok!-ban, amely a hazai mentorok közül Malek Miklós nevével köthető össze, Ákos a humoros, sőt, már-már őrült oldalát is megvillantotta a tehetsége mellett.

Az estét a ByTheWay zárta, amelyet nem véletlenül hagytunk mi is a végére, ahelyett, hogy az első színpadra lépésükkel közösen elemeztünk volna: a négytagú vokalista csapat produkcióját álló vastaps fogadta, nem véletlenül: az R-Go Létezem című számával sikerült tökéletesen átvenni a csikidam életérzést, Alföldi fülig érő szájjal ismerte el Szikorának, hogy ez még mindig egy remek szám, és még a műsorvezető, Istenes Bence se tudott ellenállni a lábába kúszó buginak, ami még az After-X-ben is kísértette őt - egyszóval a zárás valóban fergetegesre sikerült!

Hogy ezek után ki lesz az, akinek a vasárnap este mégis szomorúságot hoz, az néhány óra múlva kiderül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.