Hadirokkant veteránokkal érte el a célt

Sikerült: Harry herceg meghódította a Déli-sarkot

Véget ért Harry herceg déli-sarki expedíciója: II. Erzsébet brit királynő unokája és hadirokkant veteránokból álló csapata pénteken érte el a Föld legdélibb pontját, és ezzel Harry lett a brit királyi család első tagja, aki meghódította a Déli-sarkot.

2013.12.13 18:57MTI

A herceg és tizenkét társa péntek délután egy órakor ért célba. A csapat 320 kilométert tett meg az Antarktisz jeges pusztáin - számolt be az expedíciót szervező Walking With The Wounded (Séta a sebesültekkel) elnevezésű brit jótékonysági alapítvány, amelyet brit katonasérültek támogatására hoztak létre.

A jeges túra eredetileg versenynek indult, ám a rossz időjárási körülmények és a résztvevők biztonsága miatt - a katonák egy része elveszítette végtagját az afganisztáni vagy az iraki harcok során -, módosították a tervet.

A résztvevők három csapatban keltek útra, és fejenként hetven kilogrammos szánt húztak magukkal. Harry herceg a brit csapatban kapott helyet, rajtuk kívül egy amerikai, valamint egy ausztrál-kanadai csoport vett részt a kalandban.

A 29 éves herceg, aki katonaihelikopter-pilótaként szolgál, a hét elején azzal viccelődött, hogy érkezésük tervezett dátuma, vagyis péntek 13-a, "egyesek számára szerencsétlen, számukra azonban nagyon is szerencsés" napnak ígérkezik. "A szél elcsendesedett, ami nagyszerű. Azt hiszem, mindenki fáradt már egy kicsit, de lassan felvesszük a ritmust" - tette hozzá Harry, aki negyedik a brit trónutódlási sorban.

A majdnem háromhetes expedíció tagjainak mínusz 35 Celsius fokkal és 80 kilométer/órás széllel kellett megküzdeniük. Dominic West és Alexander Skarsgard színész is részt vett az erőt próbáló túrán. Harry 2011-ben is csatlakozott a szervezet egyik expedíciójához: akkor az Északi-sark meghódítására indított túra egy szakaszán tartott a katonákkal, ám a tervezettnél korábban kellett hazatérnie, hogy tanú legyen bátyja, Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjén.

Annak ellenére, hogy II. Erzsébet királynő unokája a brit uralkodócsalád első tagja, aki elérte a Déli-sarkot, a monarchiának több kötődése is van a jeges kontinenshez. Anna hercegnő, Harry nagynénje kétszer is ellátogatott már az Antarktiszra, legutóbb 2007-ben. Maga a királynő pedig Nagy-Britannia területének kétszeresét kitevő antarktiszi jégmezőt "kapott" tavaly a brit kormánytól trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.