Folt eshetne Kennedy makulátlanságán?

Újabb rejtély: saját öccse lophatta el JFK agyát?

Több évtizeddel ezelőtt, nem sokkal az ellene elkövetett merénylet után nyoma veszett annak a tartálynak, amelyben Kennedy elnök agyát tárolták. A szervvel kapcsolatban most új összeesküvés-elmélet látott napvilágot.

2013.10.21 10:30ma.hu

Noha pontosan 50 év telt már el a gyilkosság óta, a Kennedy-ügyben továbbra is számos rejtélyes részlet borzolja a kedélyeket: vagy magával a merénylettel kapcsolatban, vagy olyan momentumokkal, melyek közvetlenül összefüggnek John F. Kennedy elnök halálával. Egy most megjelent könyvben újabb összeesküvés-elmélet ütötte fel fejét: James Swanson író az áldozat maradványaira fókuszálva azt fejtegeti, hogy miért tűnhetett el a Nemzeti Levéltár kórboncnoki részlegéről JFK agya.

Fotó: MTI

A szerző szerint a boncolás után az elnök agya még megvolt, de nem került vissza a testébe, hanem egy rozsdamentes, csavaros fedelű tartályba helyezték, amit először a titkosszolgálat egyik páncélszekrényében őriztek, majd onnan került át a Nemzeti Levéltárba. Három évvel később azonban kiderült, hogy az agy nyomtalanul eltűnt onnan és azóta sem derült fény a hollétére, vagy az eltűnés körülményeire.

Swanson most azt állítja, hogy a háttérben JFK öccse, Robert Kennedy állhat, aki azért lopta el - vagy bízott meg valakit az ellopással -, hogy így leplezze az elnök betegségeit, illetve droghasználatának nyomait. A korábbi összeesküvés-elméletek még arról szóltak, hogy az agyat azért lopták el a tettesek - akiknek kilétéről szintén számos elmélet kering -, hogy eltitkolják, hogy az elnököt valójában szemből lőtték le, nem pedig úgy, ahogyan az a hivatalos verzióban szerepel, nevezetesen hogy Lee Harvey Oswald hátulról eresztette belé a golyót.

A könyvről beszámoló külföldi lapok arra nem térnek ki, hogy Swanson mivel magyarázza a boncolás és a szerv eltűnése közti hosszú időt. Ha ugyanis valóban betegségeket és/vagy drogproblémákat akartak eltitkolni, azt még a boncolás előtt kellett volna megtenni, utólag már nem sok értelme volt eltüntetni a nyomokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.