A cellája lehet Sirhan Sirhan sírhantja

Kennedy gyilkosa nem bánta meg eléggé a tettét

Nem engedélyezte a kegyelmi kérvényével foglalkozó bizottság Robert F. Kennedy gyilkosának feltételes szabadlábra helyezését, mert - az indoklás szerint - Sirhan Sirhan nem mutatott elég megbánást és nincs tudatában negyven éve elkövetett bűntette súlyosságának.

2011.03.03 14:17MTI

A 66 esztendős Sirhan szerdán jelent meg a bizottság előtt a coalingai Pleasant Valley Állami Börtönben. Sajnálkozását fejezte ki, ugyanakkor ismételten elmondta, amit évtizedek óta hajtogatott: nem emlékszik arra, hogy lelőtte Kennedyt, illetve öt további áldozatot a Los Angeles-i Ambassador Hotel zsúfolt konyhájában, ahol pár perccel az után tartózkodtak, hogy a demokrata politikus győzött a kaliforniai előválasztáson.
   
A kegyelmi kérvényt elbíráló bizottság elnöke, Mike Prizmich és helyettese, Randy Kevorkian az elutasító határozat ismertetésekor közölte Sirhannal, hogy keresse az önfejlesztés olyan további módjait, amelyek segítségével tisztába jöhet az 1968. június 5-én történt merénylettel, mert öt év múlva esedékes következő meghallgatásán csak akkor változhat ügyének megítélése, ha előrehaladást mutat.
   
Sirhan kegyelmi ügyének korábbi tucatnyi meghallatásán ritkán szólalt meg, arra is volt eset, hogy meg sem jelent. Az őszülő hajú férfi az AP jelentése szerint szerdán derűsnek tűnt, amikor a tárgyalóterembe lépett, üdvözölte a bizottság tagjait és az eljárás alatt is beszédesnek bizonyult.
   
Hangsúlyozta, hogy gyakorló keresztény, és azt is elmondta, hogy mivel a szeptember 11-i terrortámadás után rabtársai céltáblája lett, mivel muzulmánnak hitték, egyszemélyes cellába helyezték át. Szabadon bocsátását kérve közölte, hogy elfogadja deportálását szülőföldjére, Jordániába. Megemlítette, hogy családjából senki sem politizál, és biztosította a bizottságot, hogy ő sem ártja magát ilyesmibe, ha kiszabadul.
   
Sirhan ügyvédje, William Pepper leszögezte, hogy védence ártatlan, másvalaki  lőtte le Kennedyt, és mint mondta: Sirhan "agymosáson" esett át, azért nem emlékszik semmire. Hangsúlyozta, hogy Sirhan korábbi ügyvédei tanácsára vallotta magát bűnösnek, hogy megmeneküljön a halálbüntetéstől.
   
Sirhan perében annak idején mégis halálos ítélet született, ám 1972-ben, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság rövid időre eltörölte a halálbüntetést, életfogytiglanra változtatták az ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.