1968. június 6-án gyilkolták meg

Megért egy regényt Robert Kennedy halottasvonata

Regényt ihlettek az 1968. június 6-án meggyilkolt Robert F. Kennedy holttestét New Yorkból Washingtonba szállító vonat fedélzetéről készített fényképek.

2011.10.23 09:18MTI

A The Train of Small Mercies (A halk részvétek vonata) című regényében David Rowell a vonaton utazó Paul Fusco fotográfus alkotásairól visszaköszönő karakterek személyes történeteit alkotta meg, rajtuk keresztül bemutatva a különleges június 8-ai utazás történetét. "Amit ezeken a képeken láthatunk az nem más, mint mérhetetlen mennyiségű szomorúság és döbbenet, mert, ha visszaemlékezünk akkor mindössze két hónappal korábban gyilkolták meg Martin Luther King polgárjogi aktivistát is" - mondta a szerző.

Rowell egy éven keresztül tanulmányozta a vonatútról készített fényképalbumot, amelynek felvételein virágot hozó nők, fájdalomtól térdelő emberek, gyermekeiket tartó édesanyák és a sapkájukat a szívükhöz szorító baseball egyenruhás fiúk várják a temetési vonat érkezését. A képek egyedülálló módon ragadják meg az emberek Kennedy elvesztése miatt érzett fájdalmát és olyan érzetet keltenek a szemlélőikben, mintha maguk is ott lettek volna a vonaton, illetve a gyászolók között - tette hozzá.

A regény hat ember életét követi nyomon, akik mindannyian szeretnék leróni tiszteletüket az elhaladó vonat előtt: köztük egy fiatal ír nő, akit egy nevelőnői állásinterjúra hívtak a Kennedy családhoz, egy nem sokkal korábban nyomorékká vált vietnámi veterán és az első napját teljesítő Lionel, a fiatal színes bőrű hálókocsi kalauz, aki a regény egyetlen nem fényképkép által inspirált karaktere.

Az elnökjelöltségért kampányoló Robert F. Kennedyt a Los Angeles-i Ambassador hotelben gyilkolták meg. Bobby oroszlánrészt vállalt bátyja, John F. Kennedy 1960-as elnökké választásában, jutalmul igazságügyi-miniszteri posztot kapta. A polgárjogi harc élére álló Robert Kennedy fivére legbizalmasabb tanácsadója lett. Miniszterként pedig a maffia elleni küzdelemben nagy sikereket elkönyvelő bizottságot hozott létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.