Hangfelvétel a repülőről

50 évvel a fejlövés után megint beszélt a halott Kennedy

Közel fél évszázaddal John F. Kennedy amerikai elnök halála után került elő egy hangfelvétel, amelyet az elnök meggyilkolása utáni órákban a holtestet Washingtonba szállító repülőgép fedélzetén rögzítettek.

2012.02.03 19:43MTI

A két óra 22 perces felvételt az 1991-ben elhunyt Chester Clifton tábornoknak, Kennedy elnök katonai főtanácsadójának a személyes holmija között találták – közölte a hangfelvételt internetes oldalán (gpo.gov/fdsys) közzétevő amerikai nemzeti levéltár.

A felvétel az Air Force One, az elnöki repülőgép fedélzetén elhangzott beszélgetéseket tartalmazza, amely 1963. november 22-én JFK holttestét szállította Washingtonba néhány órával a dallasi merénylet után.

Hallható rajta Jerry Behn, az elnök biztonságára felügyelő titkosszolgálat főnöke, amint arról vitatkozik, mi a teendő a holttesttel, illetve Jackie Kennedyvel, az elnök özvegyével kapcsolatban. A beszélgetések egy részét a Lyndon B. Johnson Könyvtár korábban már közzétette, de megvágott, félórányira rövidített változatban.

A hiányzó részben megtalálható a Kennedy vetélytársának tekintett Curtis LeMay, a légierő akkori vezérkari főnökének a nyoma is.

Az összeesküvés-elméletek hívei törhetik a fejüket, miért nem szerepelt a neve az eddig ismert részletekben. Az eredeti felvétel a ritka dokumentumok gyűjtésére szakosodott Raab Gyűjtemény birtokába került, amely 500 ezer dollárért (110,6 millió forint) szeretné értékesíteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.