Apja sarki, anyja barna medve volt - vagy fordítva

Vége a titoknak, lelepleződött a jeti

Lehullt a több évtizedes lepel a titokzatos jetiről: semmiféle mutációról vagy furcsa majomemberről nincs szó, a genetikusok szerint egy egyszerű ősi fajkereszteződés történt.

2013.10.17 08:59ma.hu

Évtizedek óta nem hagyja nyugodni nemcsak az egyszerű embereket, de még a tudósokat sem a jeti vagy más néven "Big Foot" (Nagy Láb) rejtélye, mert bár látni többen is vélték a Himalája hófödte területein, eddig semmi közelebbit nem sikerült kideríteni a szőrös majomszerű lényről. Az Oxfordi Egyetem Humángenetikai tanszékének professzora, Bryan Sykes azonban elhatározta, hogy mindenáron kideríti a jeti titkát, ezért összegyűjtött mindenféle szőrszálat, amit arrafelé találtak, ahol a jeti felbukkant az évszázadok során.

A mintákat elemezve aztán a kör leszűkült két különböző szőrszálra, amelyek egyik ismert fajhoz sem hasonlítottak, a professzor szerint ezeket maga a Nagy Láb hullathatta el, és a genetikai tesztekből arra a következtetésre jutott, hogy a jeti valójában nem egy szőrös majomember, hanem az ősi jegesmedve és a barnamedve kereszteződéséből létrejött lény. "Természetesen még nagyon sok dolgunk lesz a minták elemzésével, és nem hiszem, hogy a mostani felfedezés azt jelentené, hogy egy ősi jegesmedve kóborol a Himalájában" - fűzte hozzá a kutató.

A DNS-tesztek 100%-os egyezést mutattak egy olyan ősjegesmedve állcsontjával, amely a norvégiai Svalbardban található és legalább 40 ezer éves lehet a lelet, de az állat mintegy 120 ezer éves múltra tekinthet vissza. Ez arra az időre tehető, amikor a jegesmedvék és a hozzájuk rendkívül közeli rokon barnamedvék elváltak a többi állatfajtól - magyarázta Sykes. A friss felfedezés alátámasztja Reinhold Messner állítását, ő mászta meg elsőként az Everestet oxigénpalack nélkül, ő 1986-ban találkozott Tibetben a titokzatos lénnyel. Feljegyzéseiben azt írta: a jeti egy lehet a zord hegyvidéki területeken élő medvefajták közül.

A professzor a kutatási eredményeit jövő tavasszal készül közzétenni egy könyvben, de a Channel4 csatornán már a hét végén bemutatja a felfedezést egy három részes sorozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.