Fura jogi helyzet, a bíró sem tud tenni ellene

Hiába került elő élve, mindenhol halottnak tekintik

Majdnem 20 évvel az eltűnése után nyolc évvel ezelőtt váratlanul felbukkant a családapa, ám időközben felesége holttá nyilváníttatta, és azóta sem tudták elérni, hogy újra az élők közt tartsák számon.

2013.10.10 09:05ma.hu

Az ifjabb Donald Eugene Miller még 1986-ban tűnt el egy ohiói városból, és mivel évekig nem bukkantak a nyomára sem élve, sem holtan, felesége élve a jogi lehetőségekkel 1994-ben kérvényezte a férfi halottá nyilvánítását. Mint mondta, erre legfőképp azért volt szükség, mert így a két gyermekük hozzájuthatott az apai örökséghez.

Aztán amilyen váratlanul eltánt, Miller 2005-ben ugyanolyan váratlanul felbukkant Ohióban, és döbbenten értesült a szüleitől arról, hogy hivatalosan ő már halott. A bizarr helyzet azonban annyira nem zavarta őt, hogy szükségét érezze a változtatásnak, csak most, nyolc évvel később döntött úgy, hogy mégiscsak jó lenne újra minden szempontból élővé válni. Ezért jelentkezett hát hétfőn az illetékes bíróságon és azt kérte, hogy nyilvánítsák őt ismét élőnek.

Fotó: freedigitalphotos.net

De a bíró nem tehetett semmit, el kellett utasítania a kérvényt, a helyi törvények értelmében ugyanis erre csak az eset tudomására jutásától számított három éven belül lett volna lehetősége, vagyis az ügy a feledékenysége miatt egész egyszerűen elévült és úgy tűnik, jogilag nem is oldható fel ez a fura helyzet.

"Alkoholista voltam és amikor elveszítettem az állásom, fogalmam sem volt, mit tegyek" - magyarázta a 27 évvel ezelőtti eltűnését a férfi, aki most szeretné visszakapni az életét, illetve azt, ami még megmaradt belőle. A bíró is elismerte, hogy tényleg faramuci helyzet állt elő: "teljesen nyilvánvaló a dolog, itt van egy ember a tárgyalóteremben és láthatóan jó egészségnek örvend" - jegyezte meg, a jogszabályok azonban mégsem adnak lehetőséget az ügy egyszerű rendezésére.

Miller előtt még nyitva áll a szövetségi bíróság kapuja, ügyvédje szerint azonban ehhez már nincsenek meg a férfi szükséges forrásai, így könnyen lehet, hogy élete hátralévő részét holtan kell eltöltenie.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.