Nem volt elég hely a két anyának a naplóban?

Elutasította a pap a leszbikus pár gyerekének megkeresztelését

Nem sikerült megkeresztelni egy leszbikus pár kisfiát, a pap azzal utasította el a kérésüket, hogy nem írhatja be mind a két nőt az "anya" rovatba, csak a biológiai szülőt - a másik legfeljebb keresztanya lehetett volna.

2013.09.03 18:27ma.hu

Nem tudta megkereszteltetni egy éves fiát egy leszbikus pár Angliában, miután a pap ragaszkodott hozzá, hogy csak egyiküket írhatja be szülőként, a másik nőt legfeljebb keresztanyaként regisztrálhatja. Mint mondta, a hivatalos feljegyzésekben egy anya és egy apa szerepel, a nagykönyv olyat nem tesz lehetővé, hogy két anyát írjanak be. A 25 éves Aimi Leggett és 3 évvel fiatalabb párja, Victoria természetesen tisztában van vele, hogy a gyermek biológiai anyja Aimi, de azt szerették volna, ha Victoria is teljes jogú szülőként kerül be a templomi nyilvántartásba.

A hampshire-i Warsash-ban lévő St. Mary templom lelkésze, George tiszteletes ugyan előzékenyen felajánlotta, hogy a nem vér szerinti anyát beírja a keresztanya rovatba, a pár úgy döntött, nem kérnek a ceremóniából és kiviharzottak a templomból. Pedig egykor ebben a templomban keresztelkedett meg Aimi, sőt, korábban a szülei is itt házasodtak össze. A 2011 októbere óta bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár még az előző tiszteletessel egyeztette a keresztelőt, ám nem sokkal az eset előtt Andy Norris atya elhagyta a plébániát és helyét az új pap kinevezéséig nyugdíjas papok töltik be, köztük George Gebauer.

"Szóba se jöhetett, hogy valamelyikőnk keresztszülő legyen, mindketten Alfie anyja vagyunk!" - háborgott Aimi. "Gebauer atya ott ült és azt mondta, nem lehet azonos nemű szülőknek gyermeke, egy gyermeknek nem lehet két anyja. Ezt vagy 10-15 percig bizonygatta, és azt kérdezte, miért akarjuk Alfie-t a templomba hozni. Én az anglikán egyház hagyományai szerint lettem megkeresztelve, Victoria pedig katolikus, és azt szerettük volna, ha a kicsi ugyanúgy felveszi a keresztséget, mint mi."

A párnál akkor szakadt el a cérna, amikor a pap megkérdezte, azt akarják-e, hogy Alfie szégyellje a családját, és Aimi hangsúlyozta, hogy nem a kisfiú a meleg, hanem ők. Most azt remélik, a gyermeket sikerül keresztvíz alá tartani a szomszédos Titchfield templomában, bár egy másik helyettesítő tiszteletes is felvette a kapcsolatot a párral és felajánlotta, hogy megoldják az anya-anya kérdést és hamarosan teljes családként üdvözölhetik hármukat az egyházban.

George atya az eset kapcsán kiemelte, hogy döntésének semmi köze nem volt a pár nemiségéhez, hozzátéve, hogy sajnálja a melegeket és a leszbikusokat, amiért a bennük lévő hormonok miatt kiegyensúlyozatlanná válnak. "Ez orvosi kérdés" - szögezte le. Ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a gyermek megkeresztelése sokkal fontosabb lenne, mint az, hogy kit hogyan regisztrálnak. "Csak magukra gondolnak, ahogy ez most látszik" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.