Németországban már lekerült a polcokról

Tiltólistára került a Hitler-bor: "undorító" a jogvédők szerint

A németek már betiltották a Hitler arcképével felcímkézett borok forgalmazását, ám a Simon Wiesenthal központ azt követeli, hogy a gyártó egy az egyben szüntesse be ennek a termékének az eladását.

2013.08.15 17:35ma.hu
Fotó: MTI

"Sértés az emberiség egészére nézve" és "undorító" - többek közt ilyen jelzőkkel minősítették a Vini Lunardelli olasz borászati cég nem is annyira újkeletű húzását, melynek során Hitler különböző képeivel felcímkézett borokat terítenek világszerte. A cég az úgynevezett történelmi vonal részeként adta ki a sorozatot, a képek mellett ugyanakkor nemcsak a hírhedt náci vezér arca, de különböző fasiszta jelszavak is láthatók.

"A Wiesenthal Központ elítéli az efféle termékek forgalmazását" - írja a Los Angeles-i székhelyű emberi jogi szervezet és bojkottra szólította fel a világ összes borforgalmazóját, hogy ne üzleteljenek olyan céggel, amely egy náci tömeggyilkost használ fel otromba marketingeszközként - számolt be a Huffington Post. A Hitler-bor mindazonáltal 1995 óta van a polcokon, de csak a múlt évben kapott nagyobb visszhangot, amikor néhány Olaszországba látogató turista komoly sértésként élte meg a termékkel történt találkozást.

A bort Németországban egyáltalán nem forgalmazzák, legalábbis legális csatornákon keresztül, a képek és a náci korszak szlogenjei ugyanis törvényen kívüliek. Lunardelli azonban a weboldalán keresztül akadálytalanul tudja értékesíteni a portékáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.