Újra megnyílik

Indonéz kávézó: a horogkereszteket eltávolítják, de Hitler marad

Nem zárja be, csak átalakítja náci jelképeket használó indonéz kávézóját tulajdonosa.

2013.07.23 11:13MTI

Csupán a horogkereszteket távolítja el, de Hitler óriás portréját nem veszi le a falról, és ideiglenesen bezárt kávéházát némileg átalakítva újra megnyitja a világszerte bírált bandungi (Indonézia) vendéglátóhely tulajdonosa - közölte kedden a férfi ügyvédje.

A Henry Mulyana kávézójába betérő külföldiek és helybeliek meglepődve láthatták a falakra függesztett náci jelképeket, köztük Adolf Hitler portréját. A 2011-ben megnyílt, s a német SoldatenKaffee (Katonakávé) nevet viselő létesítmény ennek ellenére háborítatlanul üzemelt egészen a múlt hétig, amikor is a helyi angol nyelvű sajtó hírt adott róla, majd a hírt a világsajtó is felkapta. A nemzetközi tiltakozások hatására a helyi idegenforgalmi hatóságok arra kényszerültek, hogy tárgyaljanak a tulajdonossal. Az illetékesek hangsúlyozták, nincs jogkörük arra, hogy bezárassák a kávéházat, mert az szerintük nem valósít meg az indonéz törvények által tiltott rasszista gyűlöletkeltést.

Az ügyvéd közlése szerint a hatóságok úgy találták, hogy a horogkeresztek túlságosan feltűnőek, könnyen felismerhetőek, ezért védence úgy döntött, eltávolítja azokat. Ugyanakkor átmeneti bezárás után Mulyana újra megnyitja a kávézót, amely már nemcsak a nácizmusról, hanem általában a második világháborúról fog szólni. Hitler portréja mellé felkerül a falra Winston Churchillé és az "indonéz hősöké" is, és német katonák mellett japán katonák képét is kifüggesztik.

A tulajdonos egy interjúban azt állította, hogy "nem bálványozza Hitlert", csak kedveli a katonai emléktárgyakat. Nem tagadja a holokausztot, de azt úgy kezeli, mint a háború velejáróját. "A háború mindig sok halálos áldozattal jár" - mondta.

Indonéziában, a világ legnépesebb muzulmán országában megfigyelhető bizonyos lappangó antiszemitizmus. Az ország nem tart fenn Izraellel diplomáciai kapcsolatokat, és a palesztinokat támogató tüntetéseken időnként megjelennek a horogkeresztek is. A zsidó vallás, melynek követői országosan alig néhány tucatnyian vannak, nem tartozik a hivatalosan elfogadott hat felekezet közé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.