Rasszista indíték

Felgyújtottak egy iszlám központot Londonban - videó!

A Scotland Yard beszámolója szerint az észak-londoni Muswell Hill városnegyed főleg szomáliai bevándorlók által használt, Al-Rahma Islamic Centre nevű közösségi központja teljesen megsemmisült a tűzvészben.

2013.06.05 18:28MTI

Teljesen kiégett szerdán egy londoni mecset és a hozzá kapcsolódó iszlám kulturális központ, amelyet ismeretlen tettesek felgyújtottak.

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb támadása a brit fővárosban valamely iszlám vallási intézmény ellen.

A Scotland Yard beszámolója szerint az észak-londoni Muswell Hill városnegyed főleg szomáliai bevándorlók által használt, Al-Rahma Islamic Centre nevű közösségi központja teljesen megsemmisült a tűzvészben.

Az épületegyüttes falára az EDL betűket mázolták az elkövetők. Ez az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű, főleg iszlámellenes megmozdulásairól ismert szélsőjobboldali csoportra utal.

Az incidenst a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztálya vizsgálja.

A 2009 nyarán alakult EDL már eddig is több - rendre erőszakba torkolló - demonstrációt szervezett angol nagyvárosokban, rendszerint iszlám vallási központok környékén, ám a csoport a szerdaihoz hasonló súlyos támadást eddig nem követett el ilyen intézmények ellen.

A szerdán kiégett londoni iszlám központ elöljárói a BBC-nek elmondták, hogy már az elmúlt napokban is több rasszista felirat jelent meg az épület falán.

Hozzátették: véleményük szerint a támadás válasz lehetett arra a gyilkosságra, amelynek áldozata egy brit katona volt.

Két nigériai származású muszlim merénylő május végén ölt meg brutális kegyetlenséggel egy katonát London délkeleti Woolwich városrészének laktanyája mellett. Lee Rigbyt a támadók a járdára felhajtva elütötték, majd késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolták, és a lefejezett holttestet az úttestre dobták, több száz járókelő szeme láttára.

A brit kormány azonnal terrorcselekménynek minősítette a támadást.

A két merénylőt - akiket a kiérkező fegyveres rendőri egységek megsebesítettek - már kiengedték a kórházból és vádat is emeltek ellenük.

Londoni iszlám szervezetek már a gyilkosság utáni napokban arról számoltak be, hogy rendkívüli mértékben megugrott az iszlám intézmények elleni támadások száma.

A kelet-angliai Grimsby városának mecsetjét és a mellette működő iszlám kulturális központot május végén szintén felgyújtották. A támadás idején a központ zsúfolásig volt látogatókkal, de sérülés nem történt és a tüzet sikerült megfékezni.

Boris Johnson, London konzervatív párti polgármestere a londoni mecset szerdai felgyújtását "gyáva, szánalmas és teljesen értelmetlen" cselekedetnek nevezte. Johnson szerint egy olyan nyitott, toleráns és sokszínű városban, mint London, nincs helye a gyűlöletnek, az előítéletnek és az erőszaknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.