Szemet szemért, fogat fogért...

Brit katonagyilkosság - Cameron: "az iszlám elárulása" a támadás

Az iszlám és a nagy-britanniai muszlim közösségek elárulásának nevezte csütörtöki nyilatkozatában David Cameron brit miniszterelnök azt a támadást, amelyben két merénylő megölt egy brit katonát.

2013.05.23 19:50MTI

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában kijelentette: nincs olyan eleme az iszlám vallásnak, amely igazolhatná a délkelet-londoni Woolwich kerületben előző nap elkövetett gyilkosságot.

A kormányfő közölte azt is, hogy csütörtökön az ő elnökletével ülést tartott a különleges helyzetek idején ülésező válságtestület (COBRA). Cameron hangsúlyozta, hogy a rendőrség és a biztonsági szolgálatok folyamatban lévő műveletei miatt egyelőre nem fedhet fel részleteket.

A brit kormány már a támadás után nem sokkal közölte, hogy feltételezhetően terrorcselekmény történt.

Csütörtöki nyilatkozatában Cameron is többször használta a "terrorizmus" kifejezést a történtekkel kapcsolatban. Kijelentette: a terrorizmusnak az iszlám hívei közül sokkal többen estek áldozatául, mint bármely más vallás követői.

A brit miniszterelnök utalt azokra a sajtóértesülésekre, amelyek szerint az elkövetők egyikét már korábban ismerték a biztonsági szolgálatok. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a folyamatban lévő vizsgálatra tekintettel nem tud információval szolgálni erről sem.

A csütörtökre teljessé vált részletek alapján a két támadó gépkocsijával felhajtott a járdára, elütött egy katonát, majd a sérültet késekkel és húsvágó bárdokkal összekaszabolta, és a holttestet az úttestre dobta.

A nyílt utcán, járókelők százainak szeme láttára elkövetett gyilkosság után a merénylők a helyszínen maradtak, és egybehangzó tanúvallomások alapján arra bíztatták a megdöbbent járókelőket, hogy készítsenek róluk videofelvételeket.

Egy ilyen felvételen, amely eljutott a brit televíziókhoz és a lapokhoz is, az egyik támadó véres kézzel, a bűncselekményhez használt késsel és bárddal hadonászva azt kiabálta, hogy "harcolnunk kell ellenük, ahogy ők is harcolnak ellenünk ... szemet szemért, fogat fogért". Hozzátette: elnézést kér, amiért nőknek is végig kellett nézniük a történteket, de "a mi országunkban a mi asszonyaink ugyanezt látják".

A támadó tökéletes angolsággal, londoni akcentussal beszélt, és nem derült ki, hogy melyik országra utalt.

Csütörtöki brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor a két merénylő nigériai származású, de Nagy-Britanniában nőttek fel és nevelkedtek. Egyikük hithű keresztény családban született, ám áttért az iszlám vallásra, és már diákkorában radikális eszméket hangoztatott.

London délutáni napilapja, az Evening Standard csütörtökön azt írta, hogy ez a merénylő korábban az egyik legszélsőségesebb nagy-britanniai iszlám csoport, a 2001-ben betiltott el-Muhadzsirun tagja volt.

Tanúvallomások szerint a két gyanúsított "Allahu akbar" kiáltással támadta meg a közeli laktanya felé tartó katonát.

Ezután megvárták a hatalmas erőkkel kiérkező fegyveres rendőri egységeket, és egyes beszámolók szerint a rendőrökre is rá akartak támadni; ekkor a rendőrök mindkettőjükre lövéseket adtak le. A két támadó megsebesült, és jelenleg is két különböző kórházban kezelik őket, fegyveres őrizet mellett.

A brit hatóságok nem jelentették be a terrorkészültség szintjének emelését, ugyanakkor 1200 fővel megerősítették a londoni utcákon járőröző rendőri állományt.

A brit kormány az ötfokozatú készültségi rendszerben jelenleg a középső riasztási szintet tartja érvényben. Ennek hivatalos meghatározása szerint "jelentős" a kockázata terrorcselekmény nagy-britanniai elkövetésének. Ez a készültségi szint évek óta érvényben van. A listán két ennél magasabb szintű riasztási fokozat szerepel, a "súlyos" és a "kritikus".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.