Itália nem nyugszik

"Kongói majom, bunga-bunga kormány" - rasszista támadás az új olasz kormány ellen

Vizsgálatot rendelt el az olasz kormány szerdán amiatt, hogy különböző jobboldali honlapokon rasszista megjegyzésekkel támadják az ország első fekete bőrű miniszterét.

2013.05.01 21:19MTI

Cecile Kyeng szemészorvos Kongóban született, de olasz állampolgár. Enrico Letta miniszterelnök kormányában múlt szombaton az ország integrációs miniszterévé nevezték ki. Ő a kormány hét női tagjának egyike, s emellett az első fekete bőrű olasz miniszter.

Kinevezése óta nem pusztán az újfasiszta honlapokon illették gyalázkodó kijelentésekkel (olyanokat írtak róla, hogy "kongói majom" vagy "zulu"), de a korábban, még Berlusconi idején kormányon lévő Északi Liga egyik politikusa is rasszista megjegyzéseket tett vele kapcsolatban. Mario Borghezio, az Északi Liga európai parlamenti képviselője egy keddi rádióműsorban Kyengre utalva a Letta-kabinetet "bunga-bunga kormánynak" mondta, s azt állította, hogy a miniszter "törzsi tradíciókat" akar rákényszeríteni Itáliára.

Josefa Idem, az új kormány esélyegyenlőségi minisztere a honlapok ellen vizsgálatra utasította az országos diszkriminációellenes hivatalt. "Ezt nem pusztán miniszterként teszem, de mindenekelőtt nőként" - mondta a német születésű Idem (egyébként egykori olimpiai bajnok kajakos), aki Kyenghez hasonlóan egy olasz férfihez ment hozzá, s így lett olasz állampolgár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.