Nyomtalanul tűnt el a gyerekkora

Minden emlékét kitörölte a herpesz a kamasz lánynak

A herpeszt az átlagember csak egy egyszerű, bosszantó vírusnak tartja, ami időnként kényelmetlen duzzanatokat okoz a szájon, esetleg a test egyéb részein, ám a 18 éves Rosie Paley-nek az egész múltját elvette.

2013.08.14 09:00ma.hu

A herpeszvírusról a legtöbben csak annyit tudunk, hogy időnként bosszantó, néha fájdalmas kis dudorok formájában jelentkezik a test különböző pontjain, ám arról legfeljebb csak hébe-hóba hallottunk valamit, hogy a herpes simplex nevű vírus ennél sokkal rondább dolgokra is képes. A 18 éves birminghami lány, Rosie Paley azonban nagyon jól tudja ezt: a vírus okozta agyi rendellenesség következtében élete első 16 éve nyom nélkül törlődött az emlékeiből. Azóta fényképek alapján próbálja rekonstruálni a múltját, de valós emléke egyáltalán nincs a gyermekkoráról.

A lány két évvel ezelőtt kapott agyvelőgyulladást, amit a herpeszvírus váltott ki, aztán egy roham közben leesett a lépcsőn, és miután magához tért, nem ismerte fel a családtagjait sem. "Ahogy magamhoz tértem, anya odahozta a testvéreimet. Fogalmam sem volt, hogy kik ők és pánikba estem" - meséli Rosie. Idegenként tekintett az édesanyjára, Helenre, valamint a négy éves Rhysra és a két éves Ollie-ra. "Ahogy Rosie magához tért és azt kérdezte: te ki vagy?, összetört a szívem és rémült voltam" - emlékszik vissza Helen.

Fotó: Caters

A betegség következtében törlődött Rosie hosszú távú memóriája, most fényképalbumokat nézeget, amelyekből megpróbálja újraépíteni a gyermekkorát - de ez nem egyszerű feladat. "Elveszítettem az összes gyermekkori barátomat, hisz nem ismerem meg őket." Az egyetlen dolog, amire emlékezett, Baa Lamb, a kedvenc mackója - ez valamiért mélyen beleégett az emlékeibe, és ez volt az első, amit a felépülése után kért.

A családja igyekezett ismerős dolgokkal körülvenni őt, hátha ettől visszatérnek az emlékképek, elment például a kedvenc zenekara koncertjére is, de a dalok teljesen ismeretlenek voltak a számára. "Amikor a képeket nézem, látom, hogy boldog voltam, de a fejemben ez csak egy üres kép. Bárcsak a képek visszahoznák az igazi emlékeimet! De az élet most már arról szól, hogy új emlékeket raktározzak el" - törődött bele a sorsába.

Az orvosok szerint évente mintegy 4000 új esetet azonosítanak csak Angliában, amikor a herpeszvírus az agyat is érinti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.