Kevesebb foggal kevesebbre emlékezünk

Óvatosan a foghúzással: romlik tőle a memóriánk!

Meglepő összefüggést találtak a brit kutatók a fogak száma és a memória között: a teszteken rendre rosszabbul teljesítettek azok, akiknek már több fogát is kihúzták.

2013.06.20 09:33ma.hu

Több elmélet is felmerült, miért rosszabb a memóriája a kevesebb fogú embereknek, de az biztos, hogy a teszteken rendre rosszabb teljesítményt nyújtottak azok, akiknek már több fogukat is eltávolították az évek során - állapították meg norvég és svéd kutatók. Miközben az öregkor természetes velejárójának tartjuk a csökkenő fogakat és az emlékezetvesztéssel együtt járó szórakozottságot, nem is hinnénk, hogy ez a kettő egyenes kapcsolatban áll egymással!

A kutatók szerint az agyban rögzülő emlékekhez nagyban hozzásegítenek a különféle érzékszervi impulzusok, ilyenformán az állkapocs mozgása és a fogak, illetve maga a rágás sokat segít az agynak, hogy szükség esetén gyorsan elő tudja hívni a korábban elraktározott emlékképeket. Önmagában azonban mégsem elég a rágás, mert azoknál, akiknek fogpótlásuk volt, kevesebb jelet kapott az agy hippocampusa - az emlékekért is felelős terület -, mint azoknál, akiknek a saját fogaik voltak még az állkapocsba ágyazódva.

A több saját fogas idős emberek a memóriateszteken átlagosan négy százalékkal jobban teljesítettek, mint azok, akiknek protézisük van - derül ki a tanulmányból, amelyet 273 résztvevő bevonásával végeztek norvég és svéd orvosi egyetemeken, koruk 55 és 80 év között volt. A kísérletben részt vevők fogainak száma átlagosan 22 volt, tízzel kevesebb, mint a teljes fogazat, és a hiányzó fogak 70 százaléka zápfog volt - vagyis a jelek szerint valóban a rágófelülettel és annak használatával hozható összefüggésbe a memória.

Fotó: freedigitalphotos.net

Az egyik elmélet szerint ennek az lehet az oka, hogy egyes idegvégződések nem kapnak elegendő impulzust onnan kezdve, hogy már nincs ott a fog gyökere, ilyenformán a mesterséges fogászati implantátumok bizonyos mértékig javíthatják az emlékezést, de a kutatók hangsúlyozzák, hogy csak bizonyos mértékig. Ráadásul a rágás növeli az agyban lévő véráramlást.

Egy másik elmélet szerint ugyanakkor a memóriaromlást inkább az okozza, hogy minél kevesebb fogunk van, annál inkább kerülünk bizonyos ételeket, amelyeket nehezebb megrágni, így romlik a vitaminok és a fehérjék bevitele, sőt, összességében a kalória is, ami pedig az agy energiaellátásáért (is) felel.

A tanulmány a fogmosás gyakoriságára is kiterjed, eszerint azok, akik csak naponta egyszer mosnak fogat, azoknál 65 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki az időskori elbutulás valamely formája, mint azoknál, akik naponta háromszor dörzsölik végig a fogaikat és velük együtt az ínyüket - számolt be az European Journal of Oral Sciences című szaklapban megjelentekről a Daily Mail. Ez utóbbinál még az ínybetegségekért felelős baktériumok is szerepet játszhatnak, amelyek az agy egyes területeinek gyulladásához és elsorvadásához vezethetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.