Van, aki sírógörcsöt kapott, miután megette

A világ legbrutálisabb curry-je: gázálarcban főzik!

A világ legerősebb curry-jeként emlegetik azt a szószt, amit egy Manhattanben lévő, de angolos jellegű étteremben szolgálnak fel: még a szakács is gázálarcot visel, miközben főzi.

2013.06.10 15:41ma.hu

Képzelje el, hogy ráharap egy gránátra, amiről tudja, hogy felrobban a szájában, közben pedig még szemen is spriccelik könnygázzal... - valami ilyesmi érzés fogja el azt, aki veszi magának a bátorságot és betér a manhattani Brick Lane nevű étterembe, ahol a világ állítólag legcsípősebb curry-jével kínozzák a vendégeket. Na persze nem merő gonoszságból, csak annak teszik az asztalára, aki kifejezetten kéri, viszont rá szigorú szabályok vonatkoznak: meg kell hallgatnia a veszélyekről szóló tájékoztatást és alá kell írnia egy nyilatkozatot, miszerint mindent megértett és saját felelősségre veszi a szájába az eleven tüzet.

A szósz, amely nyolc különböző chiliből és néhány egyéb fűszerből készül, a paprikafélék erősségét mutató Scoville-skálán egymilliós értéket kapott. Összehasonlításképp: a Magyarországon elterjedt hegyes erős zöldpaprika legfeljebb 1500-2500-as értékkel áll a lista sereghajtói között, a jalapeno maximum 8000-es "fokozaton" csíphet, de még egy jobb fajta nyers chilei habanero is 100-350 ezer közti értéket kapott. Na ezt az utóbbit szorozzák meg hárommal és az lesz a Naga Jolokia, ami az egyik fő alkotóeleme a fent emlegetett curry-nek.

Fotó: freedigitalphotos.net


Nem véletlen egyébként a könnygázos hasonlat: ugyanezt a paprikát használják alapanyagként ahhoz is, és ez megmagyarázza, miért használnak a szakácsok főzés közben gázmaszkot. A brutális mártástól - amely mindössze tíz percig fő, bár órákig tart az előkészítése - néhány bátor vendég a hagyományos úton, szájon át szabadult meg, de volt, aki sírógörcsöt kapott, és nincs, aki kibírná heves izzadás nélkül. Az étterem tulajdonosai szerint olyan is előfordult, hogy valaki hallucinálni kezdett, ketten pedig egyenesen a kórházba rohantak, miután belekóstoltak a szószba.

A 12 fontért - 4000 forintért - kapható curry-t a vendég kívánsága szerint bármely húsételhez vagy sajtokhoz és zöldségekhez is szíves örömest felszolgálják. Aki úgy meg tudja enni az egészet, hogy szárazra kitörli a tányérját, az kap egy ingyen sört és felkerül a neve a dicsőségtáblára. "A curry-nek önmagában nincs íze, de olyan típusú fűszer, amely még akkor is égő érzést hagy a szájban, mikor már rég megettük" - magyarázta a Brick Lane menedzsere. Saját bevallása szerint ő képtelen megenni a specialitást, de ez nem akadályozta meg abban, hogy Praveen Pendankar szakács irányításával étlapra tűzzék a gyilkos ételízesítőt. Pendankar egyébiránt 20 évet szánt az életéből arra, hogy tökélyre fejlessze a szószt.

A Daily Mirror című brit lap munkatársa négy falatot tudott megenni az eléje rakott csirkéből, ami az étteremvezető szerint kifejezetten bravúros teljesítménynek számít: sok nagy elánnal érkező vendég már az első falatot sem bírja lenyelni, de a bátrabbak is a második után feladják - de mint kiderült, ez még kevés volt a dicsőséghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.