Ismerjük meg a chilit

Miért szeretjük a méregerős chilit?

Mi is az ádáz tél? A "hús háromféle zöldséggel" ételek ismétlődése az unalomig? Mint ahogy általában, most sincs oka annak, hogy az egyik ételcsoport miért népszerűbb a másiknál.

2010.06.14 09:26medipress.hu

A chilifajták egyre szélesebb körben való elterjedése arra enged következtetni, hogy fellendülőben vannak a kis paprikafajták egzotikus ízei, csakúgy, mint egykor a burgonya számos válfaja esetében.

Lerántani a leplet a chilikről egy nehéz feladat, legalábbis biztosan nem egy diszkrét beszélgetés. A csípősség az elsődleges témakör. Az újoncok vétenek is néhány hibát, mire rájönnek, hogy minél kisebb, annál erősebb. A nagyobb termések valószínűleg enyhébbek és édesebbek. A cayenne lehet enyhe de nagyon erős is.

A zöld szín általában az érettség jelzője, de gyakran a csípősség mutatója. A különös, apró, skót sapka néven ismert chili pedig inkább egy tüzes, vadóc hölgy, semmint egy kifinomult, idősödő asszony. Mindegyik chili tartalmaz egy capsaicin nevű kémiai összetevőt. A nyelvünkkel érzékeljük, és egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville által 1912-ben létrehozott skálán mérhető. A Scoville skála meghatározza a csípősség egységeit.

A legerősebb kb. 300 000 egységet ér, habár az Új-Mexikói Egyetem Chilipaprika Intézetében tavaly termesztett bhut jolokia chili elérte az 1 001 304 egységet. A habanero chili 300 000 egység, a jalapenos pedig 12 000. Talán könnyebb megérteni az erősséget, ha 1-10-ig osztályozzuk, ahol 10 pontot a legerősebb paprika kap. Ebben az esetben a jalapeno osztályzata 6-os, az anaheimé 3-as, a zöld cayenne bors szintén 6-os. (a piros cayenne érett, épp ezért édesebb)

A chilifajtákat azonban nem csak csípősségük jellemzi, hanem mindegyiknek egyedi íze van.

- Habanero (10-ig) - lehet zöld, narancs vagy piros. Alkalmas savanyúságnak, mártásokba és szószokba.

- Thai piros és zöld (7-8) - lassan terjedő forróság a zöld és piros currykrémekhez

- Magyar csípős (4) - kezdetben sárga, majd narancsszínű lesz, ha megérik. Sütéshez kiváló.

- Jalapeno (6) - bomba alakú, erőteljes ízű, közepesen csípős.

- Anaheim (3) - sok helyen új-mexikói chiliként ismerik. Visszafogott, gyümölcsös íze van.

- Lombok (2-3) - hosszú, vékony és hajlított, közepesen erős..

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.