Hogyan leplezzük le a puskázó diákot?

Csalástanfolyam indult - az egyetemi tanároknak!

Ha némi nem megengedett segédeszközre van szüksége a diáknak a dolgozatoknál vagy a vizsgán, a leleményesség nem ismer határokat. De a tanárok is résen vannak: továbbképzést kapnak puskából.

2013.05.29 12:44ma.hu / MTI

Nincsenek könnyű helyzetben az egyetemi tanárok (sem), ha lépést szeretnének tartani az igencsak leleményes diákok trükkös puskázási módszereivel. A leleplezést könnyítendő a wisconsini Concordia Egyetemen ezért most csalástanfolyamot indítottak, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a tanárokat is furfangokra veszik rá, a csalásokat inkább azért tanítják meg nekik, hogy hatékonyabban ismerjék fel a puskázó diákokat - adta hírül a BBC.

Fotó: freedigitalphotos.net


Az oktatást Bernard Bull vezeti, aki elmondta, hogy különösen nehéz helyzetben vannak akkor, amikor az egyre szaporodó online képzésben részt vevő diákok csalási módszereit kell lefülelni, ezeken ugyanis otthon vesz részt a diák, és nem könnyű ellenőrizni, hogy használ-e tiltott segédeszközt. A tanfolyamon nemcsak az egyszerű vizsgacsalások leleplezését sajátíthatják el a résztvevők, de azt is megtanulják, hogyan lehet kiszűrni a nem teljesen tisztességes módszerrel készült szakdolgozatokat, diplomamunkákat.

A tanfolyamra ráadásul bárki jelentkezhet, Bull olyan módszert dolgozott ki, amely a világháló segítségével bárhonnan könnyen elsajátítható. Mint az ötletgazda kifejtette, a leggyakoribb probléma a plágium, azaz a mások szellemi termékének lemásolása és saját gondolatként történő feltüntetése. Sőt: az úgynevezett "esszépiacon" vásárolt dolgozatok kiszűrését is megtanulhatják a tanárok, így a diákoknak két választási lehetőségük marad: vagy újabb trükköket eszelnek ki, vagy kénytelenek lesznek a tisztább, bár minden bizonnyal valamivel megerőltetőbb utat választani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.