Transzamerikai útján újra nagyot repült

Képek - Új távolsági rekordot állított fel a napelemes repülőgép

Új távolsági rekordot állított fel transzamerikai útjának második szakaszán a Solar Impulse, a világ első, kizárólag napenergiával működő repülőgépe csütörtökre virradóan: 1541 kilométert tett meg leszállás nélkül az arizonai Phoenix és a texasi Dallas-Fort Worth között.

Így startolt a Solar Impulse >>> képgaléria

2013.05.24 09:14MTI

Korábbi leghosszabb útja 1116 kilométer volt, ezt Svájc és Spanyolország között tette meg egy éve, ugyanazzal a pilótával.

Az együléses "pehelysúlyú" repülőgép 18 óra és 21 perc alatt tette meg az utat Phoenix és Dallas között. André Borschberg pilóta, a projekt társalapítója szerint a táv "különleges kihívás" volt, mert ilyen hosszú utat még nem tett meg napelemes repülőgép, s neki mint pilótának húsz órán át kellett éberen figyelnie, a vezetést robotpilóta sem segítette.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A 12 ezer napelemmel felszerelt repülőgép éjszaka is képes repülni az elraktározott energiával: 8230 méteres magasságot elérve, az energia fogytával lassú ereszkedésbe kezd, s mielőtt esetleg földet érne, a felkelő nap első sugarainak segítségével már újult erővel folytathatja útját.

A Solar Impulse május 3-án, a kaliforniai San Franciscóból indult el az észak-amerikai kontinenst átszelő útjára, amelyet öt szakaszban tesz meg. Július elejére várják a keleti partra, Washingtonba vagy New Yorkba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.