Solar Impulse

Átszeli Észak-Amerikát a világ első napelemes repülőgépe

A repülőgép nyugat-keleti irányban, San Franciscóból indulva és New Yorkba érkezve szeli át az Egyesült Államokat.

Elstartolt Madridból a Solar Impulse >>> képgaléria

2013.03.29 09:45MTI

A napelemes repülőgép technikailag képes lenne leszállás nélkül is megtenni az 5000 kilométeres távolságot, de 70 kilométeres sebességgel három napra lenne szüksége, s mivel csak egy pilóta vezetheti, biztonsági okokból öt szakaszban teszik meg az utat - jelentették be a projekt svájci alapítói egy csütörtöki sajtótájékoztatón a kaliforniai Mountain View-ban.

A repülőgép nyugat-keleti irányban, San Franciscóból indulva és New Yorkba érkezve szeli át az Egyesült Államokat. Az indulást május 1-jére tervezik, de a felszállás végleges időpontja függ az időjárási viszonyoktól.

Így startolt el Madridból a Solar Impulse >>>

A jumbóéval azonos szárnyfesztávolságú, de mindössze egy kisautó súlyával egyenlő Solar Impulse útközben az arizonai Phoenixben, a texasi Dallasban, a georgiai Atlanta, a tenneessee-i Nashville és a missouri St. Louis közül valamelyikben, végül a fővárosban, Washington D.C.-ben szakítja meg az útját.

A repülőgép és az őt kísérő szakemberek minden állomáshelyen 7-10 napot töltenek, hogy a helyi nagyközönség, különösképpen a diákság, alaposan megismerkedhessen a napelemes repülés titkaival.

A Schindler svájci liftgyár mérnöki, és a Solvay belga vegyipari konszern kutatási segítségével készült Solar Impulse valójában csak a kísérleti példánya egy másik, jobb napelemes repülőgépnek, amellyel a projekt alapítói, Bertrand Piccard és André Boschberg svájci pilóták 2015-ben az egész Földet körbe akarják repülni.

A napenergián kívül semmilyen más energiaforrást nem használó légi jármű elsőként 2009-ben emelkedett a magasba, 2010-ben tett meg első ízben megszakítás nélkül egy 26 órás utat, bizonyítva, hogy képes elég energiát gyűjteni az éjszakai repüléshez is, 2011-ben Belgium és Franciaország között megtette az első nemzetközi utat, tavaly pedig első "transzkontinentális" útját úgy, hogy Madridból a marokkói Rabatba repült.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.