A Solar Impulse Marokkóban

Félúton visszafordult a napelemes repülőgép

Az erős szél miatt félúton visszafordult eddigi legnehezebb útjáról a Solar Impulse napenergia-meghajtású svájci repülőgép szerdán Marokkóban, ahol a fővárosból, Rabatból akart eljutni a délkeletre fekvő Uarzazatba.

2012.06.13 19:49MTI

A napelemes repülő reggel indult jó látási körülmények közepette Rabatból, hogy megtegye 16 órásra tervezett útját az Atlasz-hegység délkeleti részén, két hegylánc között fekvő Uarzazatba. Már elhaladt Casablanca mellett és Marrákes felé tartott, amikor a váratlanul rosszra fordult időjárási viszonyok, a heves széllökések miatt az út megszakítására kényszerült.

A vállalkozás szervezői szerint a repülőgép és André Borschberg pilóta egy percig sem volt veszélyben, ám az erős szél rendkívül lelassította a repülést, olyannyira, hogy az út folytatása esetén csak Marrákes eléréséhez még további kilenc órára lett volna szükség.

A Rabat-Uarzazat repülőút eleve a napelemes repülőgép eddigi legnehezebb útvonalának ígérkezett, a száraz és forró éghajlati viszonyok, valamint a több mint 3000 méter magas Atlasz-hegység közelsége miatt. Uarzazat szárazföldön mintegy 550 kilométerre fekszik Rabattól, a fővárostól.

A Solar Impulse-misszió irányítói azért választották célpontnak Uarzazatot, mert a marokkói kormány e város mellett akarja felépíteni a világ legnagyobb naperőművét. A pilóta az új napenergia-erőmű közelében szándékozta letenni a gépet. Az utat a Solar Impulse svájci cég és a marokkói Napenergia-ügynökség (Masen) közösen szervezte.

Marokkó, amely szinte teljes energiaszükségletét importból fedezi, saját, megújuló energiaforrásait kívánja hasznosítani, különös tekintettel a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán partjának rendkívüli napsütéses jellegére. Ezért is választotta a Solar Impulse az Európából Észak-Afrikába vezető első útja helyszíneként Marokkót.

" Célunk nem a repülés forradalmasítása. Fel kívánjuk hívni az emberek figyelmét az új technológiák lehetőségeire, arra, hogyan csökkenthető általuk a fosszilis energiaforrásoktól való függés" - mondta Bertrand Piccard pilóta, aki Madridból Rabatba vezette az 50 kilométer/órás átlagos sebességre képes karbonszálas gépmadarat.

A 2014-re világkörüli utat tervező Solar Impulse május 24-én indult a svájci Payerne-ből Madridba, Marokkóba vezető első interkontinentális útja első állomására. Rabatba június 5-én érkezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.