Az Airbus és a Boeing csábítják az El Alt

Kettős harc különös eszközökkel - vérszemet kaptak a repülőgépgyártók

A Boeing hosszú évekig tartó prémiumpartnerétől, az American Airlinestól való kitaszítása óta az Airbus vérszemet kapott. Az EADS leányvállalat az amerikai konkurensek után most az El Al exkluzív partnert is hűtlenné szeretné tenni - és az izraeli légitársaságnak különleges ajánlatot kínál.

2012.06.08 12:50Sós Éva

A két konkurens repülőgépgyártó, az Airbus és a Boeing kemény csatában, szokatlan eszközökkel csábítják új megbízásokra az izraeli El Al légitársaságot. Az amerikai Boeing a veszteséget termelő légitársaságnak 40 millió dolláros hitelt adott, ha az év végéig új 787 Dreamlinert rendel, vagy lízingel. A Boeing a hitelt ösztönzésül kínálta azért, hogy az izraeli légitársaságot, mint exkluzív ügyfelét megtarthassa, mondta az El Al Israel Airlines pénzügyi vezetője, Nissim Malki.

Az Airbus kontrázik és a hitelt visszafizeti az El Alnak, ha az El Al partnert vált és először rendel gépet az európai versenytárstól. Az EADS leányvállalat nagyon azon van, hogy a Boeing egy újabb ügyfelét csábítsa el, miután az elmúlt évben az American Airlines anyacégénél és évekig tartó Boeing ügyfél AMR-nél ért el áttörést.

Az El Al átstrukturál

Az El Al 15 és 20 közötti számban rendel a következő 10 évben a nagygépekből azért, hogy leváltsa a régebbi Boeing modelleket. Egy 787-est már rendeltek az izraeliek, amit 2015-ben vagy 2016-ban szállítanak le.

Az El Al évek óta kitartó Boeing-ügyfél és az elmúlt évben komoly veszteséget produkált. A légitársaság jelenleg újrastrukturálás alatt van. A költségek csökkentettek és állásokat szűntettek meg. Egy forgalomemelkedés új légitársaság-partnereket eredményezne számukra.

Az Airbus megpróbálja az új fejlesztésű A350-est a 787 Dreamliner konkurensévé tenni. Az óriás jumbo A380 és az A400M katonai szállítógép után a könnyűépítésű és üzemanyag takarékos távolsági gép, az A350 az európai repülőgépgyártó legfontosabb projektje. 2013-ban kell leszállítania az első A350-est. Kétségtelenül nagy késésben vannak a konkurens Dreamlinerhez képest. Ehhez jön még hozzá, hogy az Airbus jelenleg problémákkal küszködik az A380-as presztízsgépe miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.