A rossz idő késleltette a Solar Impulse-t

Képek - Egy hét késéssel, de újra a levegőben a napelemes repülő

Kedden a kora reggeli órákban továbbindult első interkontinentális útjának második szakaszára Spanyolországból a kizárólag a Nap energiáját használó Solar Impulse svájci repülőgép.

Elstartolt Madridból a Solar Impulse képgaléria

2012.06.05 17:29MTI

A gép Madridból Marokkóba repül, pilótája Bertrand Piccard, a napelemes repülés egyik megálmodója. A Solar Impulse névre hallgató napelemes repülőgép május 24-én indult a svájci Vaud kantonból, és 17 órányi repülés után még aznap megérkezett a spanyol fővárosba.

Május 28-án tervezték a továbbrepülést, de a rossz időjárás miatt a gép azóta is a madridi Barajas repülőtéren rostokolt.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A repülőgép szárnyainak fesztávolsága 63,4 méter - szinte megegyezik egy Airbus repülőgép szárnytávolságával -, súlya alig több mint egy átlagos személygépkocsié, 1600 kilogramm. Jelenleg 3600 méter magasságban repül Sevilla irányában, majd 8500 méter magasságban átszeli a Gibraltári-szorost, Tanger térségében lép a marokkói légtérbe, és várhatóan éjféltájban érkezik Rabatba.

Mindezt egyetlen csepp üzemanyag nélkül. A szénszálból készült légi járművön 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, ezek gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lóerős villanymotor működtetésére. A Svájc-Marokkó-táv egy későbbre tervezett világkörüli út próbarepülésének számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.