Hosszú az út Marokkóig

Betett a rossz idő a napelemes repülőnek

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt halasztást szenved a kizárólag a Nap energiáját használó Solar Impulse svájci repülőgép Marokkóba vezető útja.

2012.05.28 17:59MTI

A gép a napokban szállt fel a svájci Payerne-ből, és jelenleg Spanyolország fővárosában, Madridban vesztegel. A gép pilótái - Bertrand Piccard és André Borschberg - nem tűztek ki új időpontot az újbóli felszállásra, de reményeik szerint még a héten újra a magasba emelkedhetnek.
   
A Solar Impulse pénteken landolt Madridban, s a mostani az első interkontinentális útja. A payerne-i reptérről több mint 10 óra alatt tette meg az 1200 kilométeres utat a spanyol fővárosig, néhol nyolcezer méteres magasságba emelkedve repült át a Pireneusok hegyláncain. A gép végső úti célja Marokkó, azon belül is Rabat.
    
A Solar Impulse a tervek szerint 2014-ben világkörüli utat tesz. Piccard különleges gépe eddig Franciaországba és Belgiumba repült Svájcból. A napelemes gép 64 méteres fesztávolságú szárnyain 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lóerős villanymotor működtetésére. A gép súlya 1,6 tonna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.