A halotti bizonyítvány nem volt elég

Apja hamvaival sétált be a bankba: "tessék, tényleg halott!"

Megelégelte a több mint egy éve tartó hercehurcát a bankkal egy nő, aki hiába lobogtatta apja halotti bizonyítványát, végül a hamvakat tartalmazó urnát tette le az ügyintéző elé bizonyítékként.

2013.04.18 08:44ma.hu

A 31 éves Siobhon Peers 2011 októberében veszítette el az apját, akivel csontrák végzett, a tragédia után pedig minden hivatalos helyen elintézte az ilyenkor szokásos formaságokat, adatokat módosított, szerződéseket zárt le. Csak a 68 évesen elhunyt férfi bankjánál nem sikerült dűlőre jutnia, olyannyira, hogy az angliai Davenportban élő nő az eltelt másfél év alatt mintegy 20 felszólító levelet kapott a Royal Bank of Scotland helyi fiókjától a számlatartozások megfizetésére. A helyzetet tovább rontotta, hogy a késedelmi kamatok miatt az eredeti 6 font (2000 forint) mostanra 625 fontra dagadt.

Siobhon persze a banknak is annak rendje-módja szerint megküldte a halotti bizonyítvány egyik másolatát, ám a pénzintézet ragaszkodott ahhoz, hogy az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot adja le a nő - amit viszont ő nem akart kiadni a kezéből, érthető okokból. Így patthelyzet alakult ki, a számlán pedig egyre csak gyűlt a tartozás.

Végül a nő megelégelte a huzavonát és a napokban személyesen sétált be a bankfiókba, majd az ügyintéző elé lépve a pultra tette az apja hamvait tartalmazó urnát és az eredeti halotti bizonyítványt. "Bizonyítékot akartak, hogy az apám meghalt. Tessék, itt van, elhoztam magammal" - jelentette ki a személyzet és a fiókban várakozó többi ügyfél nem kis döbbenetére. Utóbb azzal magyarázta, hogy tényleg elege lett abból, hogy egy nem használt számla miatt ennyit bajlódik, ezért azt gondolta, a hamvak bemutatásával végre tényleg véget vethet a másfél éves vitának.

Számítása bevált, mert a bank azonnal megszüntette ingyen és bérmentve a számlát. A probléma ugyanis eredetileg azzal kezdődött, hogy a számla megszüntetése alapesetben 6 fontba kerül, és erre nem állt rendelkezésre az apja számláján a fedezet. A halál viszont nem számít "alapesetnek", ilyenkor minden külön költség nélkül kellett volna lezárni a számlát, és ehhez követelte a bank az eredeti halotti bizonyítványt. "Csakhogy azt nem akartam elküldeni, meg akartam tartani" - magyarázta Siobhon.

A 600 fontot meghaladó tartozás időközben már átkerült az adósságbehajtó osztályhoz, ami tovább bonyolította a helyzetet, ez volt az utolsó csepp a pohárban. A bank szóvivője az urna bemutatása után elnézést kért Siobhontól - adta hírül a Daily Telegraph című napilap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.