Halottakat rövidítettek meg

Morbid aranyásók: hamvasztás előtt lopták ki a drága anyagot

Nyolc krematóriumi alkalmazottat vittek be a rendőrök kihallgatásra, miután egyikük felesége feljelentést tett: a lelkes dolgozók még hamvasztás előtt kiszedték az aranytöméseket a halottak fogaiból és eladták.

2012.12.27 09:29ma.hu

A halottak kifosztásával vádolja a német rendőrség egy hamburgi krematórium nyolc dolgozóját, akik ellen többek közt egyikük felesége vallott: a 68 rendbeli lopással gyanúsított alkalmazott neje azt mondta, hogy évek óta lopkodják a dolgozók a halottak fogából a töméseket, összesen mintegy 25,5 kilónyi aranyat adtak el, amiből több mint 307 ezer 650 euró (88 millió forint) bevételre tettek szert.

Egy másik feleség, aki időközben maga is elhunyt, korábbi vallomásában 221,5 ezer eurós (63 millió forint) haszonról számolt be, amely a hullarablások eredményéből gyarapította a családi kasszát - számolt be az austriantimes.at című osztrák hírhonlap.

Az ügyészség által vizsgált eset önmagában is felbolygatta a német közvéleményt, ám az ügy hangsúlyosságát fokozza az a tény, hogy az aranytömések és egyéb "kincsek" elrablása kísértetiesen hasonlít a náci korszak haláltáborainak gyakorlatára - emlékeztet az osztrák hírportál. A nyomozás megkezdésekor a tiszteknek azonnal feltűnt, hogy ebben a krematóriumban valóban jelentősen kevesebb arany nyomát fedezték fel az égetés után visszamarad hamuban, mint bárhol másutt.

"Rejtett kamerákat helyeztünk el és lelepleztük a tolvajokat. Nyilvánvaló, hogy évek óta tart már" - mondta az ügyészség szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.