Joséphine de Beauharnais kapta

Ennyit ért Napóleon jegygyűrűje

Nyolcszázkilencvenhatezer-négyszáz euróért (276 millió forintért) kelt el egy vasárnapi árverésen az a jegygyűrű, amelyet Bonaparte Napóleon ajándékozott 1796-ban Joséphine de Beauharnais-nek.

2013.03.24 23:05MTI

A francia Osenat árverési ház a körte alakúra csiszolt gyémánt és zafír díszítette, 18 milliméter átmérőjű gyűrű árát - áfa nélkül - 8000 és 12 ezer euró (2,5-3,7 millió forint) közötti összegre becsülték.

"Abban az időszakban Bonaparténak nagyon kevés pénze volt. A gyűrű igen egyszerű kivitelű" - mondta Jean-Christophe Chataignier, az Osenat történelmi régiségek főosztályának vezetője.

Napóleon 1796. február 24-én jelentette be eljegyzését Joséphine-nel, Alexandre de Beauharnais özvegyével. Március 9-én kötöttek polgári házasságot, mielőtt kinevezték főparancsnoknak az itáliai hadjáratban.

Az ékszer Napóleon Viktor herceg (1862-1926) gyűjteményéből származik, akinek egyik nagyapja Bonaparte legfiatalabb öccse, Jeromos, Vesztfália királya, a másik nagyapja pedig II. Viktor Emmánuel olasz uralkodó volt. Viktor herceg örökölte a Napóleonnal kapcsolatos családi emléktárgyak nagy részét Chataignier szerint.

Az árverésre került tárgyak egy másik jelentős darabja II. Napóleon, a reichstadti herceg, Napóleon és Mária-Lujza fiának 12 éves korában festett egészalakos portréja volt. Ezen a herceg a 1. osztrák gyalogsági ezred fehér egyenruháját viseli. Anyai nagyapja, I. Ferenc császár 1823-ban rendelte meg a portrét Peter Krafft festőtől.

A kép 435 600 euróért (134 millió forintért) kelt el, a becsült ár mintegy kétszereséért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.