A becsült ár több mint tízszereséért

Közel 190 ezer euróért kelt el Napóleon kódolt levele

A becsült ár több mint tízszereséért, 187 ezer 500 euróért (52,7 millió forintért) kelt el vasárnap egy francia árverésen Napóleon egy kódolt üzenete, amelyet visszavonulása előtt Moszkvából küldött Párizsba.

2012.12.02 19:10MTI

A levelet a Fontainebleau Aukciós Ház bocsátotta aukcióra, amely előzetes becslés alapján 15 ezer eurót vár a különleges dokumentumért. Az 1812. október 20-án elküldött üzenetet a párizsi Levél és Kézirat Múzeum vásárolta meg.
   
Az üzenetben Napóleon többek között közölte, hogy 22-én hajnali háromkor fel fogja robbantani a Kremlt, és a hadjárat súlyos veszteségeire is utalt.
   
Az árverési ház szerint a levél azért is egyedülálló, mivel számkódolással készült. Ezt a kódolást csakis a legtitkosabb üzenetek esetén használták, amikor Napóleon távol volt Párizstól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.