Remekek

Picasso, Monet és Rothko mesterművei az őszi New York-i árveréseken

Több mint egymilliárd dollár összértékű műtárgyat, köztük Picasso, Monet és Rothko remekműveit vonultatják fel szerdától a Christie's és Sotheby's aukciós házak az őszi New York-i árveréseiken.

2012.11.08 09:14MTI

Szakértők előzetes várakozása szerint a mostani aukciósorozat az utóbbi évek legpompásabb licitjei közé emelkedhet.

A vagyonuk számára biztos menedéket kereső gazdagoknak hála a műtárgypiac valósággal virágzik - mondta Marc Porter, a Christie's amerikai részlegének vezetője. Az aukciók fénypontjaiként beharangozott alkotásoknak, köztük Pablo Picasso, Claude Monet és Mark Rothko munkáinak leütési árát egytől-egyig 50 millió dollárra (11,1 milliárd forintos összegre) becsülik.

Brooke Lampley, a Christie's impresszionista és modern művészeti részlegének vezetője szerint az aukcisorozat a világ minden tájáról vonzza az érdeklődőket. A hónap legkiemelkedőbb árverésire Dél-Amerika, Ázsia és a Közel-Kelet bővülő piacairól érkező vásárlókat is várnak.

A Christie's impresszionista és modern művészeti alkotásokat felvonultató szerdai árverése várhatóan 250 millió dollárt (55,1 milliárd forintot) hoz a konyhára. Ezt követően a Sotheby's ugyanezen témájú csütörtöki aukcióján gyarapíthatják tovább gyűjteményeiket a licitálók.

A jövő héten mindkét aukciós ház a háború utáni és a kortárs műalkotásokkal várja az érdeklődőket.

A Christie's szerdai aukciójának egyik fénypontja Monet Tavirózsák (Nympheas) című festménye, valamint Vaszilij Kandinszkij Study for Improvisation 8 című alkotása lesz. Utóbbi leütési ára várhatóan a művész esetében rekordot jelentő 20-30 millió dollár (4,4-6,6 milliárd forint) között fog mozogni.

A Sotheby's árverésének legfigyelemreméltóbb tételei között szerepel Picasso kilenc alkotása, köztük a Nature morte aux tulipes című csendélet, amely várhatóan 35-50 millió dollár (7,7-11 milliárd forint) közötti áron cserél gazdát és a Femme a la Fenetre című alkotás, amelynek árát akár 20 millió dollárig is feltornázhatják a licitálók.

A Sotheby's jövő heti aukciójának egyik legfőbb tétele Rothko 1954-es No. 1 (Royal Red and Blue) című alkotása lesz. Jackson Pollock 1951-es Number 4 című alkotása várhatóan 25-30 millió dollár közötti áron fog gazdát cserélni, míg Francis Bacon ír származású brit festőművész Üvöltő pápa című sorozatának egy évtizedek óta nem látott darabja akár a 25 millió dolláros árat is elérheti. A Sotheby's több mint 300 millió dolláros (66,3 milliárd forint) összbevételt remél az aukciótól.

A Christie's 74 tételt felvonultató jövő heti árverésének legfigyelemreméltóbb darabja Andy Warhol Statue of Liberty című háromdimenziós képe lesz, amelytől több mint 35 millió dollárt várnak a szakértők. Hatalmas várakozás övezi továbbá Jean-Michel Basquiat egyik 1981-es, cím nélküli alkotását, amely a művész esetében rekordnak számító 20 millió dolláros árat is elérheti, valamint Franz Kline egyik 1962-es, szintén cím nélküli festményét, amelynek 30 millió dolláros végső árat jósolnak a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.