Madonna és a gyermek ábrázolása

Fra Bartolomeo-festmény kerül árverésre a Christie's aukciós háznál

Fra Bartolomeo reneszánsz festő egy ritkán látott műve, Madonna és a gyermek ábrázolása vár áverésre a Christie's aukciós háznál, az alkotásért legkevesebb 15 millió dollárt várnak.

2012.11.04 09:05MTI

Az 1490-es évekből származó festmény egy magángyűjteményből kerül licitre, állapota kiváló, még mindig az eredeti keretében van. Ez a kép a kollekció különlegessége.
   
A kompozíció kör alakja fontos művészettörténeti utalás - jegyezte meg a Christie's. Az ókori görögöknél a kör volt a tökéletes geometriai forma, a rómaiaknál az apoteózisra utalt, Bartolomeo korában, a reneszánszban pedig a születéssel, a halállal és a feltámadással volt kapcsolatos.
   
"Ikonikus alkotás, a művészettörténet egyik legnagyobb pillanatából való" - mondta Nicholas Hall, a Christie's régi mesterekkel és 19. századi művészettel foglalkozó részlegének társelnöke.
   
A licitre bocsátott gyűjtemény értékes antik darabokat is felsorakoztat. Ezek között szerepel egy márvány büszt Marcus Aurelius császárról. A 170-180 körül faragott szobor értékét előzetesen 800 ezer-1,2 millió dollár közé taksálják.
   
Egy másik reneszánsz remekmű Jacopo Boncompagni portréja, a római piktor, Scipione Pulzone 1574-ből származó alkotása. Pulzone pápákat és uralkodókat festett meg, ez az arcképe 1,5-2,5 millió dollár közötti áron kelhet el. A festmény öt éven át gazdagította a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.